Francoski predsednik in papež sta se zavzela za mir v Ukrajini. Foto: Reuters
Francoski predsednik in papež sta se zavzela za mir v Ukrajini. Foto: Reuters

Papež je Macrona, ki ga je spremljala žena Brigitte, sprejel na zasebni avdienci. Francoski predsednik naj bi se srečal tudi z drugim človekom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom ter tajnikom za odnose z državami Paulom Gallagherjem.

V ospredju pogovora je bila vojna v Ukrajini, pri čemer sta posebno pozornost namenila humanitarnim razmeram, so sporočili s Svetega sedeža in dodali, da sta razpravljala tudi o Kavkazu, Bližnjem vzhodu in Afriki. Prav tako naj bi govorila o energetski krizi in draginji v Evropi.

Francoski predsednik je nato papežu podaril prvo izdajo francoskega izvoda knjige Večni mir nemškega filozofa Immanuela Kanta iz leta 1796.

V nedeljo je imel Macron v Rimu govor na medverskem mirovnem srečanju, ki ga je organizirala katoliška skupnost svetega Egidija. V njem se je zavzel za mir v Ukrajini, ob tem pa poudaril, da tega ne bo, dokler ne bodo o tem odločili Ukrajinci in pod njihovimi pogoji.

Frančišek od vsega začetka obsoja vojno v Ukrajini, kljub temu pa ohranja dialog z Rusko pravoslavno cerkvijo, ki sicer glede Ukrajine trdno podpira stališča Kremlja.

Macron se je z Meloni srečal po tem, ko je ta vodila prvo sejo nove vlade. Foto: Reuters
Macron se je z Meloni srečal po tem, ko je ta vodila prvo sejo nove vlade. Foto: Reuters

Prvi tuji državnik pri Meloni

Macron se je v nedeljo kot prvi tuji državnik srečal tudi z novo italijansko premierko. Kot je sporočila italijanska vlada, sta govorila o gospodarskih razmerah v Evropi in migracijah ter se zavzela za sodelovanje na evropski ravni.

Macron je po srečanju dejal, da je bil pogovor konstruktiven in odkrit, v Elizejski palači pa dodajajo, da bodo novo desno italijansko vlado sodili po dejanjih.

Francoski predsednik je imel tesne odnose s predhodnikom Melonijeve, Mariem Draghijem, Francija in Italija pa sta lani podpisali sporazum, ki naj bi okrepil sodelovanje med državama.

Drevi bo francoskega predsednika na zasebni večerji gostil italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Macron na srečanju z Meloni in s papežem