45-letna Meloni vodi Brate Italije od leta 2014. Foto: Reuters
45-letna Meloni vodi Brate Italije od leta 2014. Foto: Reuters

Giorgii Meloni je predsednik Sergio Mattarella mandat za sestavo vlade podelil v petek popoldne, zvečer pa je že predstavila svojo ministrsko ekipo. V vladi sta poleg Bratov Italije še desna Liga in desnosredinska Naprej, Italija. Bratje Italije imajo devet ministrstev, Liga in Naprej, Italija po pet, pet pa jih vodijo nestrankarski ljudje.

Novi zunanji minister je nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, sicer drugi človek stranke Naprej, Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. Roberto Calderoli, še eden od vodilnih predstavnikov Lige, je minister za regije.

Na čelo pravosodnega ministrstva je Meloni imenovala upokojenega sodnika Carla Nordia iz Bratov Italije. Ministrstvo za gospodarstvo bo od zdaj vodil dozdajšnji minister za gospodarski razvoj Giancarlo Giorgetti iz Lige. Vodja Lige Matteo Salvini je novi minister za infrastrukturo, skupaj s Tajanijem je tudi podpredsednik vlade.

Maria Elisabetta Alberti Casellati je postala ministrica za reforme, Annamaria Berini pa ministrica za izobraževanje.

Desna roke Giorgie Meloni Francesco Lollobrigida je kmetijski minister, še en njen tesni sodelavec, Guido Crosetto, pa obrambni minister. Daniela Santanche, prav tako iz ožjega kroga nove premierke, je ministrica za turizem.

Minister za evropske zadeve je postal evroposlanec Raffaele Fitto, sopredsedujoči Skupini evropskih konservativcev in reformistov v Evropskem parlamentu.

Ministrska ekipa bo imela v nedeljo svojo prvo sejo v palači Chigi. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki pa velja zgolj za formalnost.

Predčasne volitve v Italiji so bile 25. septembra, na njih je desni pol dobil absolutno večino v obeh domovih parlamenta, Bratje Italije pod vodstvom 45-letne Giorgie Meloni pa so s 26 odstotki glasov postali najmočnejša stranka.

Po prisegi so novi ministri in ministrice pozirali za skupno fotografijo skupaj s predsednikom Mattarello. Foto: Reuters
Po prisegi so novi ministri in ministrice pozirali za skupno fotografijo skupaj s predsednikom Mattarello. Foto: Reuters

EU pripravljen na sodelovanje

Visoki predstavniki Evropske unije so čestitali novi italijanski premierki in njeni vladi ter izrazili pripravljenost sodelovati z njo. Meloni je za imenovanje na družbenem omrežju Twitter čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "V izzivih, ki se jih moramo lotiti skupaj, računam na konstruktivno sodelovanje z novo vlado," je še zapisala.

"Sodelovali bomo za dobro Italije in EU-ja," je zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Evropa potrebuje Italijo. Skupaj bomo premagali vse težave," pa je v tvitu v italijanščini zapisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Čestitke novi italijanski premierki in članom njene vlade prihajajo tudi iz nekaterih držav članic Unije.

Madžarski premier Viktor Orban je v čestitki predsednici italijanske vlade poudaril, da gre za velik dan za evropsko desnico.

Litovska premierka Ingrida Simonyte je novo italijansko premierko v tvitu pozvala k sodelovanju za okrepitev EU-ja in zveze Nato v času izzivov, kakršnih se ni bilo.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je v čestitki izrazil pričakovanje, da bo Italija še utrdila svojo podporo Ukrajini. Poudaril je, da je Italija tesna zaveznica ZDA v zvezi Nato in pri odzivanju na svetovne izzive. "Pričakujem, da bova kot voditelja gospodarsko najrazvitejših držav (G7) tudi utrdila podporo Ukrajini, poudarjala odgovornost Rusije za invazijo, zagotavljala spoštovanje človekovih pravic in demokratičnih vrednot ter vzpostavila trajnostno gospodarsko rast," je dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v tvitu, v katerem je čestital premierki Meloni, novi italijanski vladi zaželel uspešno odzivanje na vse izzive današnjega časa. "Veselim se nadaljevanja plodnega sodelovanja za zagotovitev miru in blaginje v Ukrajini, Italiji in svetu," je zapisal.

Golob: Slovenijo in Italijo družijo tesni medsosedski odnosi

Tudi slovenski premier Robert Golob je poslal čestitko. "Čestitam Giorgii Meloni ob imenovanju za predsednico Sveta ministrov Italije. Slovenijo in Italijo družijo tesni medsosedski odnosi, zlasti glede varovanja pravic slovenske manjšine v Italiji in italijanske v Sloveniji. Želim si, da nadaljujemo po tej poti," je sporočil Golob.

Skrajna desničarka Giorgia Meloni postala italijanska premierka