Macron je priznal, da je njegova stranka doživela hud poraz. Foto: Reuters
Macron je priznal, da je njegova stranka doživela hud poraz. Foto: Reuters

Na evropskih volitvah v Franciji je prepričljivo zmagal skrajno desni Nacionalni zbor, ki se mu glede na volilne napovedi javnomnenjskih inštitutov obeta več kot 30 odstotkov glasov. Stranka naj bi osvojila še enkrat tolikšno podporo kot zavezništvo na čelu s stranko Preporod predsednika Macrona.

Nacionalnemu zboru pod vodstvom Jordana Bardelle, ki je bil tudi vodilni kandidat stranke, napovedujejo od 31,5 do 32,4 odstotka glasov, kar je najboljši izid za stranko do zdaj.

Macronovo proevropsko zavezništvo strank na čelu z njegovim Preporodom in vodilno kandidatko Valerie Hayer je zasedlo drugo mesto s 15,2 odstotka.

V večernem nagovoru je Macron priznal, da volilni izid ni dober za njegovo vlado in se ne more pretvarjati, kot da se ni zgodilo nič. Kot je dejal, je šlo za težko odločitev, a meni, da država potrebuje jasno večino. Ob tem je opozoril, da vzpon nacionalistov predstavlja nevarnost za francoski narod in Evropo.

Kot je dejal Macron, gre za izid, ki ni dober za stranke, ki branijo Evropo. Poudaril je, da so skrajno desne stranke v Franciji osvojile skoraj 40 odstotkov glasov. Poleg Nacionalnega zbora naj bi namreč še stranka Ponovno zavzetje osvojila več kot pet odstotkov glasov. "Skrajno desne stranke se krepijo povsod v Evropi (...). Gre za situacijo, s katero se ne morem sprijazniti," je dejal.

Macronova stranka sicer že zdaj nima večine v parlamentu, današnja zmaga Nacionalnega zbora pa predstavlja nov pritisk za njegovo vlado.

Le Pen: Pripravljeni smo prevzeti oblast

K predčasnim volitvam je Macrona že kmalu po objavi izidov vzporednih volitev pozval vodilni kandidat Nacionalnega zbora in njegov predsednik Jordan Bardella. "Macron je nocoj oslabljen predsednik. Neverjeten razkorak med predsednikovo stranko in vodilno opozicijsko stranko odraža ostro zavrnitev in neodobravanje predsednika in njegove vlade," je dejal.

Le Pen in Bardella sta po volitvah nagovorila podpornike Nacionalnega zbora. Foto: Reuters
Le Pen in Bardella sta po volitvah nagovorila podpornike Nacionalnega zbora. Foto: Reuters

Vodilni obraz Nacionalnega zbora in vodja njegove poslanske skupine Marine Le Pen je volilni izid označila za zgodovinski in pozdravila Macronovo odločitev za razpis predčasnih volitev.

"To zgodovinsko glasovanje kaže, da ko ljudje glasujejo, ljudje zmagajo," je dejala navdušeni množici podpornikov na shodu v Parizu.

"Pripravljeni smo na nove volitve," je zatrdila in dodala, da so pripravljeni prevzeti oblast v Franciji, če jim bodo to zaupali ljudje. "Pripravljeni smo uveljavljati oblast, končati množične migracije, dati prednost kupni moči. Pripravljeni smo, da Francija znova zaživi," je še dejala.

"Tvegana poteza"

Po besedah dopisnice RTV Slovenija iz Bruslja Mojce Širok se je Macron odločil za razpis predčasnih parlamentarnih volitev že čez tri tedne, ker verjetno upa, da mu bo uspelo mobilizirati svoje volilno telo in zaustaviti stranko Marine Le Pen. A vprašanje je, če se mu bo račun izšel, saj gre za zelo tvegano potezo.