Emmanuel Macron je v Elizejsko palačo povabil vero, kar je za Francijo, ki stoji na sekularizmu, nedopustno, pravijo kritiki. Foto: Reuters
Emmanuel Macron je v Elizejsko palačo povabil vero, kar je za Francijo, ki stoji na sekularizmu, nedopustno, pravijo kritiki. Foto: Reuters

V Franciji, kjer ima ločitev države in cerkve oz. religije globoke korenine, so tako levi kot desni politiki nemudoma obsodili četrtkov prižig prve sveče za judovski praznik luči hanuko v zgodovinski dvorani Salle des Fetes, je poročal spletni BBC.

Predsednik Emmanuel Macron je namreč povabil glavnega francoskega rabina Haima Korsia v Elizejsko palačo, kjer je prižgal prvo od devetih sveč na posebnem svečniku hanukiji, s čimer označujejo začetek judovskega praznika luči hanuke. Ob tej priložnosti je rabin predsedniku Macronu tudi podelil nagrado za njegova prizadevanja proti antisemitizmu.

Macron v veliki meri ignorira priporočila zunanjega ministrstva, kar pri profesionalnih diplomatih povzroča frustracije, je poročal BBC. Foto: EPA
Macron v veliki meri ignorira priporočila zunanjega ministrstva, kar pri profesionalnih diplomatih povzroča frustracije, je poročal BBC. Foto: EPA

Ko se je posnetek obreda kot požar razširil po družbenih omrežjih, je sledil bes in ogorčenje v javnosti tako z leve kot z desne strani francoskega političnega parketa. Predsednik Macron je, ko je vero povabil v prostore predsednika republike, storil velik prekršek, saj je poteptal načelo sekularizma, na katerem stoji francoska država, opozarjajo kritiki.

"Kolikor vem, se je to zgodilo prvič. To je kršitev sekularizma," je dejal župan Cannesa David Lisnard, eden vidnejših desničarskih opozicijskih osebnosti.

"Elizejska palača ni kraj vere. Ne morete sklepati kompromisov s sekularizmom," pa je dejala socialistična predsednica regije Okcitanije Carole Delga.

"Ali bo Macron zdaj storil enako za druge religije? Nekatere da, druge ne? To je nevarna spirala," je dejal Alexis Corbière iz skrajne levičarske stranke France Unbowed.

Francoski Judje podpirajo sekularizem

Dejanje je zmedlo celo nekatere francoske Jude, ki so prav tako kritični. "To je nekaj, česar ne bi smeli več dovoliti," je dejal Yonathan Arfi, ki vodi predstavniški svet francoskih judovskih ustanov (Crif). "Francoski Judje so sekularizem vedno obravnavali kot zakon zaščite in svobode. Vse, kar oslabi sekularizem, oslabi Jude," je dodal.

Francija je sekularna od leta 1905

Zamisel o "sekularizmu" je bila zapisana v francoski zakon leta 1905 po letih boja med državo in Rimskokatoliško cerkvijo. Sekularizem je prinesel svobodo veroizpovedi in končal prepletanje države in cerkve ter odstranil vse znake vere iz javnih zgradb.

Zakon je od takrat veljal za temelj sodobne Francije, saj zagotavlja strogo nevtralnost med krščanstvom, islamom in judovstvom ter zagotavlja, da so državljani obravnavani enakopravno kot posamezniki in ne kot člani verskih skupnosti.

Emmanuel Macron glede Gaze ne zna postaviti jasnega stališča, zato cikcaka od prevelike bližine izraelskim stališčem do pretiranega kimanja arabskim mnenjem, opozarjajo kritiki. Foto: EPA
Emmanuel Macron glede Gaze ne zna postaviti jasnega stališča, zato cikcaka od prevelike bližine izraelskim stališčem do pretiranega kimanja arabskim mnenjem, opozarjajo kritiki. Foto: EPA

Macron: Ni šlo za versko dejanje

Predsednik je v petek, ko si je ogledal obnovitvena dela v katedrali Notre-Dame, dejal, da ničesar ne obžaluje in da je bilo njegovo povabilo glavnemu rabinu "v duhu republike" in sožitja v družbi. "Če bi predsednik dejansko izvedel versko dejanje ali se udeležil slovesnosti, bi to res pomenilo kršitev sekularizma. Vendar se to ni zgodilo," je dejal.

Neodločno predsednikovo cikcakanje

Macronova gesta se je zgodila na koncu dolgega političnega niza glede Gaze, v katerem je bil predsednik kritiziran zaradi improviziranih odzivov na dogajanje brez neke resne strategije.

Kritiki pravijo, da mu ni uspelo vzpostaviti doslednega stališča glede vojne v Gazi, saj da iz enega trenutka v drugega ves čas cikcaka od prevelike bližine izraelskim stališčem do intenzivnega kimanja arabskemu mnenju. Vedno z namenom, da bi pomiril veliko judovsko in muslimansko populacijo v Franciji.

Sorodna novica Macron pozval k ustavitvi spopadov in Palestincem obljubil sto milijonov evrov pomoči

Koalicija proti Hamasu in konferenca za Gazo

Kmalu po 7. oktobru je Macron namreč obiskal Izrael in predlagal mednarodno koalicijo proti Hamasu, podobno tisti, ki je premagala tako imenovano Islamsko državo (IS). Sledile so obtožbe, da je opustil tradicionalno podporo Francije Palestincem, zato je takoj nato organiziral mednarodno konferenco pomoči za Gazo, na katero Izrael sploh ni bil povabljen.

Nato je dodatno razjezil nekatere Jude, ko se ni hotel udeležiti pohoda proti antisemitizmu, v intervjuju za BBC pa je govoril o "dojenčkih", ki jih bombardirajo izraelske zračne sile.

Najnovejši dogodek v dvorani Elizejske palače bi torej lahko bila nova Macronova enostranska poteza, s katero je želel pomiriti francoske Jude. S francoskega zunanjega ministrstva, ki ga predsednik Macron večinoma pri svojih odločitvah ignorira, kapljajo neuradne informacije, da so francoski profesionalni diplomati nad početjem predsednika naravnost zafrustrirani, poroča BBC.

"Nekega dne je bil Macron tik pred tem, da objavi, da bo pomagal izraelski vojski izbrisati Gazo. Dva tedna pozneje pa je na BBC-ju Izrael označil za morilca otrok," je za časopis Libération glede Macronovega cikcakanja povedal nekdanji diplomat.