Macrona je v Zagrebu sprejel celoten politični vrh. Foto: Reuters
Macrona je v Zagrebu sprejel celoten politični vrh. Foto: Reuters

Macron je na Pantovčaku po srečanju s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem povedal, da je ponosen, ker je prvi francoski predsednik, ki je na uradnem obisku na Hrvaškem od osamosvojitve te države. Poudaril je, da njegov obisk simbolizira prijateljstvo in vezi med državama.

Ocenil je, da sta podpisa dvostranskih sporazumov o strateškem sodelovanju in hrvaškem nakupu francoskih vojaških letal okrepila sodelovanje med državama ne le v obrambnem sektorju, ki je del obrambe Evrope, temveč tudi glede varnosti na področju migracij, znanstvenih raziskav, gospodarstva, geopolitike, zdravstva in podobno.

"Vse to so teme, ki kažejo evropsko pot Hrvaške, kakršna je tudi pridružitev območjem schengna in evra," je dejal Macron. Napovedal je, da bosta schengen in evro pomembni prednostni nalogi francoskega predsedovanja Svetu EU-ja, ki bo potekalo v prvi polovici leta 2022.

Macron je poudaril, da je okrepljeno dvostransko sodelovanje s Hrvaško izjemno pomembno, tudi ko gre za teme Zahodnega Balkana. Kot je dejal, je vprašanje miru v regiji strateško vprašanje za EU, partnerstvo s Hrvaško pa bo omogočalo izvajanje nove etape za Zahodni Balkan. "Vem, da bodo vaše povezave na Zahodnem Balkanu pri tem pomagale," je menil Macron.

Macron: Francija si bo prizadevala za reformo schengenskih pravil

Zatem se je srečal še s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Francoski predsednik je izjavil, da je Hrvaška pripravljena za članstvo v schengnu ter da hrvaško članstvo podpira. Ocenil je, da je pokazala solidno sposobnost nadzora svoje meje, ki je tudi zunanja meja EU-ja. Obenem je napovedal, da si bo Francija že od začetka svojega predsedovanja skupaj z Unijo prizadevala za reformo schengenskih pravil. Zavzel se je, da bi schengen dobil dodatno politično dimenzijo.

Sprejem v Zagrebu. Foto: Reuters
Sprejem v Zagrebu. Foto: Reuters

Novinarje je zanimalo tudi, kako namerava Macron preprečiti tragedije, kot je bil v sredo brodolom v Rokavskem prelivu, kjer je na migrantski poti umrlo 27 ljudi. Macron je izrazil sožalje svojcem umrlih. Ocenil je, da so bili ti žrtve tihotapcev ljudi. Napovedal je, da bodo območje nadzirali z več vojaškimi brezpilotnimi letali ter mobilizirali še več ljudi za nadzor meje. Zahtevali bodo tudi intenzivnejše sodelovanje Velike Britanije. O preprečevanju nezakonitih migracij bodo govorili tudi z Evropsko komisijo in svojimi sosedami, da bi preprečili prihod prebežnikov v Francijo, ki jo imajo migranti za tranzitno državo, je dejal Macron.

Francoski predsednik je v odgovorih na novinarska vprašanja poudaril, da si bodo v naslednjih mesecih dodatno prizadevali za stabilizacijo razmer na jugovzhodu Evrope, ko gre za odnose med Bolgarijo in Severno Makedonijo ter Beogradom in Prištino, ter za reformo volilne zakonodaje v Bosni in Hercegovini.

Plenković je pred tem povedal, da je Macronu pojasnil hrvaška stališča do stanja na Zahodnem Balkanu, s posebnim poudarkom na konstitutivnosti treh narodov v BiH-u.

Hrvaški premier je povedal, da je pogodba o nakupu francoskih lovcev poseben element Macronovega obiska ter da odpira novo poglavje v odnosih teh dveh držav. Pričakuje, da bo pogodba okrepila gospodarsko sodelovanje, pa tudi hrvaški geostrateški položaj v tem delu Evrope.

Po novinarski konferenci sta Macron in Plenković pred poslopjem hrvaške vlade spremljala prelet dveh francoskih letal Rafale, ki sta nekaj minut krožila nad Zagrebom. Hrvaško vojaško letalstvo bo prva francoska letala dobilo do konca leta 2024.

Hrvaški mediji sicer pišejo, da se je cena za letala povišala. Do zdaj je veljalo, da bo Hrvaška zanje odštela 999 milijonov evrov, v sredo pa je finančni minister Zdravko Marić dejal, da bodo zanje plačali 1,1 milijardo evrov.

20-urni obisk

Macron je prispel na uradni obisk na Hrvaško v sredo zvečer. V Zagrebu se je udeležil delovne večerje z gostiteljem, hrvaškim premierjem Plenkovićem. Ob večerji so se pogovarjali o stanju v jugovzhodni Evropi, strateškem kompasu, migracijah in nadzoru meje ter sodelovanju v energetiki in skupnih prizadevanjih v boju proti podnebnim spremembam, je objavil Plenković na Twitterju.

Francoski predsednik bo na Hrvaškem približno 20 ur. Obisk bo sklenil s slovesnim kosilom, na katero so povabljene številni, ki so pripomogli k razvoju hrvaško-francoskih odnosov. Po Zagrebu bo Macron odpotoval v Rim na obisk Italije in Vatikana.