Macron je priznal francosko odgovornost za nekatere zločine v Alžiriji. Foto: Reuters
Macron je priznal francosko odgovornost za nekatere zločine v Alžiriji. Foto: Reuters
Francois Hollande
Macronov predhodnik Francois Hollande je priznal "trpljenje", ki ga je povzročila francoska kolonizacija. Na fotografiji stoji pred obeležjem v čast Audinu v Alžiru. Foto: EPA

Macron je to povedal ob obisku pri Josette Audin, vdovi Audina, ki je kot 25-letnik leta 1957 izginil v Alžiru. Kot je dejal, so Audina v času francoske kolonialne nadvlade bodisi mučili do smrti bodisi mučili in nato usmrtili. Priznal je, da je francoska država odgovorna za mučenje in smrt tega matematika iz vrst francoskih komunistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Jaz sem tisti, ki vas mora prositi za odpuščanje, zato ne recite ničesar," je Macron povedal Josette Audin, ki se mu je želela zahvaliti.

Macron obljubil odprtje arhivov
Ob tem je obljubil, da bo Francija odprla svoje arhive o več tisoč alžirskih in francoskih civilistih in vojakih, ki so med vojno izginili. Vojna, s katero se je končala 150-letna francoska nadvlada v Alžiriji, je sicer med Alžirci zahtevala okoli 1,5 milijona življenj.

Macron je februarja leta 2017 še kot predsedniški kandidat obiskal Alžirijo, kjer je kolonializem opisal kot "zločin proti človečnosti", a je istega leta izključil možnost odškodnine za francoske zločine v času nadvlade v Alžiriji, poroča BBC.

Prejšnji francoski predsedniki se zaradi francoskih zločinov v Alžiriji niso hoteli odkrito opravičiti. Jacques Chirac je leta 1998 sicer priznal pokol civilistov v mestu Setif leta 1945, ko je francoska policija ubila najmanj 1.000 Alžircev po napadih na francoske naseljence na območju, a se je zanj opravičil šele francoski veleposlanik v Alžiriji leta 2001. Francois Hollande je leta 2012 priznal "trpljenje", ki ga je povzročila francoska kolonizacija.

Macron je z današnjim priznanjem in napovedjo odprtja arhivov postavil nov mejnik, je po poročanju AFP-ja poudaril zgodovinar Patrick Garcia.

Marine Le Pen kritična do priznanja
Na predsednikovo priznanje se je ostro odzvala vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora (nekdanje Nacionalne fronte) Marine Le Pen. "Zakaj je v interesu predsednika, da odpre stare rane in spomni na primer Mauricea Audina. Želi jezditi na razdeljenosti Francozov, namesto da bi jih združil," je povedala političarka, katere oče Jean-Marie Le Pen je sodeloval v vojni v Alžiriji.

Medtem ko je vodja skupine desnih Republikancev v francoskem senatu Bruno Retailleau posvaril "pred instrumentalizacijo zgodovine", je vodilni član francoske komunistične stranke Pierre Laurent Macronovo priznanje pozdravil. "Padla državna laž, stara 61 let," je dejal.