Letalo gripen JAS-39. Foto: Reuters
Letalo gripen JAS-39. Foto: Reuters

"Danes smo se dogovorili, da bomo floto madžarskih sil dopolnili s štirimi letali gripen," je po pogovorih v Budimpešti na skupni novinarski konferenci s Kristerssonom dejal Orban, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska vojska že uporablja 14 bojnih letal gripen JAS-39, ki jih izdeluje švedsko podjetje Saab AB. Najela jih je na podlagi pogodbe, podpisane leta 2001, ki je bila doslej dvakrat podaljšana. Zdaj bo floti dodala še štiri letala, ki pa očitno ne bodo najeta, temveč kupljena.

Švedska vlada je že pred današnjim srečanjem napovedala, da bosta Orban in Kristersson v Budimpešti razpravljala o krepitvi "sodelovanja na področju obrambne in varnostne politike".

Orban pa je danes pred srečanjem s švedskim kolegom dejal, da bosta "razrešila nekaj odprtih vprašanj na področju obrambe".

Madžarska je edina članica Nata, ki doslej še ni ratificirala pristopa Švedske k zavezništvu.

Obisk švedskega premierja na Madžarskem pa je bil eden od pogojev oblasti v Budimpešti za to, da bo o tem glasoval madžarski parlament.

Premierja Švedske in Madžarske sta poudarila, da morata njuni državi tesneje sodelovati v tistih točkah, glede katerih obstaja soglasje, in sprejeti, da lahko pride tudi do razlik v mnenjih.

"Pogovor je bil konstruktiven. Obe državi sta članici EU-ja, kmalu pa bomo tudi zavezniki v zvezi Nato," je ob tem dejal Kristersson.

"Osnova madžarske zunanje politike je sklepanje prijateljstev, četudi to ni vedno vidno," je danes še dejal Orban, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Napovedal je, da se bo madžarski parlament v ponedeljek sestal in "sprejel potrebne odločitve".