Na Madžarskem je z novo zakonodajo prepovedano
Na Madžarskem je z novo zakonodajo prepovedano "prebivanje" na javnih površinah. Foto: Reuters
Budimpešta
Prebivalci Budimpešte, ki zakonu nasprotujejo, so se v nedeljo zbrali pred parlamentom. Foto: Reuters
Budimpešta
Mnogi brezdomci opozarjajo na slabe razmere v zatočiščih. Foto: Reuters

Nova zakonodaja pooblašča policiste, da živečim na ulicah izdajajo opozorila. Kdor bo v 90 dneh zbral štiri obvestila, mora v zapor za čas do šest mesecev ali opravljati družbeno koristna dela, poroča Independent.

Madžarska vlada trdi, da je prisilno umikanje brezdomcev z javnih mest v "interesu celotne družbe". Parlament je junija na predlog vlade Viktorja Orbana sprejel sedmi ustavni amandma, ki prepoveduje "stalno prebivanje na javnem mestu", s čimer so zaostrili zakon iz leta 2013, ki brezdomstvo kaznuje z denarno kaznijo.

Cilj novega zakona je "zagotoviti, da brezdomci ponoči niso na ulicah in da lahko državljani neovirano uporabljajo javne prostore," je zakonodajo branil državni sekretar za socialne zadeve Attila Fulop.

Premalo mest v zatočiščih
Vlada namerava brezdomce strpati v zatočišča. Na voljo naj bi bilo 9.800 mest za prenočevanje v državnih zatočiščih in skupno 19.000 mest v vseh, tako državnih kot nedržavnih zatočiščih, trditve vlade navaja Independent. Vendar naj bi samo na območju Budimpešte po neuradnih podatkih prebivalo okoli 30.000 brezdomcev. Številni brezdomci tudi navajajo, da raje ostanejo na cesti, kot da bi odšli v zatočišča.

Vlada v Budimpešti je sočasno z uvedbo prepovedi za pomoč brezdomcem namenila 28 milijonov evrov.

ZN: Prepoved je kruta
Združeni narodi so prepoved, na podlagi katere lahko policija z ulic odstrani brezdomce, odvzame njihovo premoženje in podre njihova zasilna bivališča, označili za kruto. Strokovnjakinja za stanovanjsko politiko pri ZN-u Leilani Farha je ukrep označila za neskladnega z mednarodnim pravom. "Kaj je ta 'zločin', ki so ga zagrešili brezdomci? Le to, da skušajo preživeti," je v odprtem pismu madžarski vladi zapisala Farhova.

Borci za človekove pravice opozarjajo, da bi lahko z današnjim dnem uveljavljena prepoved pomenila začetek politične kampanje Orbanove vlade proti brezdomcem, ki se je doslej osredotočala predvsem na domnevno grožnjo, ki naj bi jo za Madžarsko predstavljali migranti oz. begunci.

Madžarska brezdomce preganja z ulic
Madžarska brezdomce preganja z ulic