Madžarska vojska krepi svoje zmogljivosti. Na fotografiji skupne vojaške vaje z ameriško vojsko v Zalahalapu marca letos. Foto: EPA
Madžarska vojska krepi svoje zmogljivosti. Na fotografiji skupne vojaške vaje z ameriško vojsko v Zalahalapu marca letos. Foto: EPA

Ameriški veleposlanik na Madžarskem David Cornstein je dejal, da gre za največji nakup ameriškega orožja na Madžarskem do zdaj. Nakup naj bi izvedli do konca septembra, navaja madžarska tiskovna agencija MIT.

Pismo o nameri za nakup naprednih raket srednjega dosega sta podpisala madžarski obrambni minister Tibor Benko in veleposlanik Cornstein, ki je ob tem dejal, da bodo rakete prenovile in posodobile zmogljivosti zračne obrambe Madžarske ter ji omogočile prehod z ostalin sovjetskega sistema.

Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana povečuje porabo za vojsko, medtem ko so se prejšnje vlade bolj posvečale gospodarskemu napredku. Obrambni minister Benko je ob tem dejal, da so se razmere spremenile, saj je "mir, v katerem živimo, izjemno ranljive narave".

Madžarska kupila tanke iz Nemčije

Nakup raket sta že lani napovedala zunanja ministra Peter Szijjarto in Mike Pompeo. Madžarska je pred kratkim kupila tanke iz Nemčije, prav tako pa prenavlja zračne kapacitete, poroča Reuters. Delež sredstev za obrambno v madžarskem bruto domačem proizvodu se je povečal z 0,95 odstotka v letu 2013 na 1,21 odstotka v letu 2019, pa poroča francoska tiskovna agencija AFP.