Parlament je premierju Viktorju Orbanu marca s sprejetjem zakonodaje o izrednih razmerah podelil posebna pooblastila, da lahko v državi vlada z odloki za nedoločen čas. Foto: Reuters
Parlament je premierju Viktorju Orbanu marca s sprejetjem zakonodaje o izrednih razmerah podelil posebna pooblastila, da lahko v državi vlada z odloki za nedoločen čas. Foto: Reuters

Premier Viktor Orban si je že ob nastopu položaja leta 2010 ohranjanje nadzora nad gospodarstvom države zadal kot enega glavnih ciljev svoje politike.

Odlok bo v veljavi do konca leta 2020 in se bo nanašal na posle, vredne več kot en milijon evrov v sektorjih, kot so zdravstvo, turizem, energetika, prehrambna industrija, ravnanje z odpadki, gradbeništvo, finance, obramba, komunikacije in informacijska tehnologija.

Tamas Schanda, namestnik ministra na ministrstvu za inovacije in tehnologijo, je povedal, da bodo nova pravila varovala madžarska podjetja pred tujci, ki si želijo izkoristiti krizo z novim koronavirusom, da bi pridobili tržni delež.

"To ni zgolj vprašanje ekonomije, ampak tudi državne suverenosti," je dejal. "Če pustimo tujcem, da prevzamejo madžarska podjetja, lahko hitro okoriščanje z dobičkom zlahka zasenči interese madžarskega gospodarstva in naroda."

Pričakujejo 3-odstotno skrčenje gospodarstva

Tuji vlagatelji bodo morali predložiti dokumentacijo predlaganih poslov ministru za inovacije in tehnologijo, ki bo imel nato 45 dni časa, da prošnjo odobri oz. zavrne. Ministrstvo za finance pričakuje, da se bo madžarsko gospodarstvo letos skrčilo za več kot tri odstotke, za prihodnje leto pa mu napoveduje 4,8-odstotno rast.

Parlament je Orbanu marca s sprejetjem zakonodaje o izrednih razmerah podelil posebna pooblastila, da lahko v državi vlada z odloki za nedoločen čas oz. dokler vlada ne odpravi izrednih razmer. To je naletelo na številne kritike v Evropski uniji in madžarski opoziciji, ker premierjeva izredna pooblastila časovno niso bila omejena. Vlada naj bi izredne razmere odpravila 20. junija.

Nadzor nad tujimi vlagatelji bo eden zadnjih ukrepov, ki jih bo vlada uvedla prek dekreta.