ICC obtožuje Putina odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini. Foto: Reuters
ICC obtožuje Putina odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini. Foto: Reuters

Kot je pojasnil Gulyas, nalog za aretacijo, ki ga je prejšnji teden zaradi vojnih zločinov v Ukrajini za Putina izdalo sodišče, na Madžarskem ni pravno zavezujoč.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je prejšnji petek objavilo nalog za aretacijo Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij od začetka ruske invazije v Ukrajini.

Vendar pa nalog za aretacijo ICC-ja na Madžarskem ni pravno zavezujoč, čeprav je Madžarska članica sodišča, je novinarjem v Budimpešti pojasnil vodja kabineta premierja Viktorja Orbana.

Po njegovih besedah statut sodišča ni bil uradno uveden v madžarsko zakonodajo, saj "bi bilo to v nasprotju z ustavo". "Lahko se sklicujemo na madžarsko zakonodajo in na tej podlagi ne moremo aretirati ruskega predsednika, saj Madžarska statuta ICC-ja nikoli ni razglasila," je dejal.

Gulyas je ob tem spomnil, da niti ZDA niti Rusija ne priznavajo pristojnosti ICC-ja.

Uradnega stališča Budimpešte do izdaje naloga za prijetje Putina ni želel komentirati, je pa menil, da odločitev "ni najbolj posrečena". Po njegovih besedah je bil to korak "v smeri stopnjevanja, ne pa v smeri miru".

Madžarska je leta 1999 podpisala rimski statut ICC-ja, ga leta 2001, v času prvega mandata premierja Viktorja Orbana, ratificirala in še istega leta deponirala ustrezne dokumente na sedežu sodišča. Vendar pa so se različni konservativni predsedniki države vselej izogibali temu, da bi zakon o ratifikaciji sopodpisali, pri čemer so se sklicevali na domnevno neskladnost z madžarsko ustavo.

ICC Madžarsko obravnava kot državo podpisnico, s čimer jo zavezuje rimski statut. Med madžarskimi pravniki pa to vprašanje velja za sporno.

Premier Orban, ki je bil pred rusko invazijo v Ukrajini blizu Putinu, je bil že večkrat deležen ostrih kritik zaveznikov v EU-ju, ker je zavrnil pošiljanje orožja Kijevu, ob tem pa tudi nasprotuje sankcijam proti Rusiji in namesto tega poziva k mirovnim pogovorom.