Na ladji je bilo skupno 35 ljudi, rešilo se jih je le sedem. Foto: EPA
Na ladji je bilo skupno 35 ljudi, rešilo se jih je le sedem. Foto: EPA

Nesreča se je zgodila v neposredni bližini znamenite stavbe parlamenta v sredo okoli 21.10. Vzrok je bilo trčenje v drugo ladjo, večjo rečno križarko. Ladja se je po trku prevrnila in turisti so padli v Donavo, ki je zaradi obilnega deževja močno narasla, njen tok pa je zelo močan.

Na ladji je bilo 30 južnokorejskih turistov in trije vodniki ter dva madžarska člana posadke. Sedem Južnih Korejcev so rešili, sedem jih je umrlo, 21 ljudi pa je pogrešanih, med njimi je tudi najmanj en otrok. Zdravstveno stanje tistih, ki so jih potegnili iz vode, je stabilno, a bili so močno podhlajeni.

Arhivska fotografija ladje Hableany, ki je v sredo potonila. Foto: Reuters
Arhivska fotografija ladje Hableany, ki je v sredo potonila. Foto: Reuters

Več dni, da bodo ladjo potegnili na kopno

Eden izmed madžarskih reševalcev je dejal: "Uspelo nam je rešiti nekatere turiste. Več jih je v kritičnem stanju, nekatere smo tudi oživljali." V četrtek zjutraj so reševalci dejali, da so možnosti, da bi našli preživele, "minimalne". "Ne želim reči, da nimamo upanja, zato bom raje rekel, da so možnosti, da je še kdo preživel, resnično majhne. Ne le zaradi temperature vode, ampak tudi zaradi močnega toka, vlage nad gladino in oblek, ki so jih nosili tisti, ki so padli v reko," je dejal predstavnik reševalcev Pal Gyorfi.

V nesrečo je bila vpletena tudi večja potniška turistična ladja Viking Sigyn. Foto: Reuters
V nesrečo je bila vpletena tudi večja potniška turistična ladja Viking Sigyn. Foto: Reuters

Predstavnik madžarske policije Adrian Pal pa je sporočil, da je ladja potonila skoraj takoj po trku. Trajalo bi lahko več dni, da bodo trup ladje dvignili na površino. Dodal je, da ne vedo, ali je v ladji še kdo ujet.

Razbitine ladje so po več urah iskanja našli v bližini Margaretinega mostu, enega od glavnih mostov na Donavi, ki povezuje oba predela Budimpešte.

Tudi Seul poslal svoje reševalce

Iskanje je močno ovirano zaradi narasle vode in neviht, ki so se razbesnele nad Budimpešto.

Južnokorejsko zunanje ministristvo je na Madžarsko poslalo svojo reševalno ekipo z 18 člani, ki je združila moči z domačimi. Pomagajo tudi preživelim. Predsednik države Mun Džae In je hkrati sestavil vladno skupino za odziv ter odredil, da morajo biti v pomoč reševalni operaciji na voljo vsa razpoložljiva sredstva.

Na Donavi ustavljen promet

V reševalni akciji sodelujejo čolni, potapljači, pomagajo si tudi z radarskimi napravami, s katerimi iščejo pogrešane več kilometrov navzdol od kraja nesreče. Južneje od Budimpešte je na reki Donavi ustavljen ves promet. Temperatura vode je le od 10 do 12 stopinj Celzija.

"Šlo je za rutinsko vožnjo"

Južne Korejce je prevažalo 27-metrsko dvonadstropno plovilo z imenom Hableany (Morska deklica), ki je lahko sprejelo do 60 ljudi. Turiste je vozilo od leta 2003 in je bilo redno vzdrževano. Plovilo so sicer izdelali v nekdanji Sovjetski zvezi leta 1949, v 80. letih prejšnjega stoletja pa so ga na Madžarskem obnovili.

Turistična ladja je bila v lasti budimpeškega podjetja Panorama Deck. "Mobilizirali smo vse vire za reševanje človeških življenj," so sporočili iz podjetja. Dodali so, da je bila ladja redno servisirana in pred nesrečo ni imela nobenih vidnih tehničnih napak. "Šlo je za rutinsko vožnjo," je pojasnil tiskovni predstavnik podjetja Panorama Deck Mihaly Toth.

Nesreča na reki Donavi

Madžarski minister za notranje zadeve Sandor Pinter in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ildiko Horvat sta že obiskala kraj nesreče in družinam žrtev izrekla sožalje.