Orban na novinarski konferenci v Budimpešti. Foto: Reuters
Orban na novinarski konferenci v Budimpešti. Foto: Reuters

Voditelje Francije, Nemčije in Ukrajine je pozval, naj se s Putinom sestanejo v Budimpešti.

"Putinu sem predlagal, naj razglasi takojšnjo prekinitev ognja," je na novinarski konferenci dejal Orban in dodal, da je bil ruski predsednik pobudnik današnjega klica. "Na premirje se je odzval pritrdilno, vendar le pod določenimi pogoji," je še dodal Orban, a pozneje Putinovih pogojev ni podrobneje pojasnil.

Na vprašanje o civilistih, ki so jih po umiku ruskih enot našli mrtve v mestu Buča blizu ukrajinske prestolnice Kijev, pa je odgovoril le, da živimo v času množične manipulacije, ko ne moremo biti prepričani, ali lahko zaupamo lastnim očem. Vseeno pa je zaradi dogajanj pozval k večji zaščiti civilistov in dejal, da si želi neodvisno in pošteno preiskavo.

Kremelj: Putin Orbana obvestil o "provokacijah Kijeva v Buči"

Kremelj pa je sporočil, da je Putin madžarskega premierja seznanil z razmerami glede pogovorov med ruskimi in ukrajinskimi predstavniki, podal pa naj bi tudi svojo oceno o provokacijah kijevskega režima v mestu Buča.

Rusko obrambno ministrstvo je pri tem zatrdilo, da ukrajinske oblasti že pripravljajo podobne provokacije v mestih Konotop in Trostjanec na severovzhodu Ukrajine ter v mestih Borodjanka in Katjušanka v bližini Kijeva.

Medtem pa je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova danes ločeno dejala, da so za dogajanje v Buči zaradi širjenja dezinformacij krivi tudi zahodni mediji.

Madžarska pripravljena plačevati plin v rubljih

Orban je medtem tudi dejal, da bo Madžarska ruski plin plačevala v rubljih, če bo Rusija to od nje zahtevala. Madžarska je tako postala prva država članica EU-ja, ki se je odločila za takšno potezo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je namreč opozoril, da bodo morale države članice EU-ja ruski plin plačevati v ruskih rubljih, čemur EU nasprotuje. Orban je novinarjem danes pojasnil, da bo Madžarska "brez težav plačevala v rubljih", če bo to zahtevala Moskva.

Zunanji minister Peter Szijjarto je pred tem v izjavi, objavljeni na Facebooku, dejal, da EU nima nobene vloge pri dobavi plina, ki je "urejena z dvostransko pogodbo".

"Želja Evropske komisije po skupnem odzivu uvoznikov se nam ne zdi potrebna," je pojasnil Szijjarto in dodal, da bodo poiskali "tehnično rešitev", ki bo zagotovila izvedbo plačila, ki ga je treba energetskemu velikanu Gazprom plačati konec maja, še navaja AFP.

Zelenski kritičen do Budimpešte zaradi odnosa do vojne

Madžarska je medtem na pogovor poklicala ukrajinskega veleposlanika zaradi "žalitev" iz Kijeva glede stališča Budimpešte do ruske invazije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in drugi predstavniki ukrajinskih oblasti so sicer Orbana že večkrat kritizirali zaradi nevtralnega in včasih protiukrajinskega tona iz Budimpešte, odkar je Rusija začela invazijo v Ukrajini.

"Čas je, da ukrajinski voditelji prenehajo žaliti Madžarsko in priznajo svobodno voljo madžarskega ljudstva," je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto sporočil na svoji strani na Facebooku.

Orban, ki že dolgo velja za najtesnejšega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina v EU-ju, je med drugim zavrnil pošiljanje orožja Ukrajini ali podporo sankcijam proti uvozu ruskih energentov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Szijjarto: "Vlada noče ogroziti varnosti madžarskega ljudstva."

Zelenski je med drugim dejal, da je Orban zaradi svojih vezi s Putinom "izgubil čast", Orban pa ga je nato v svojem govoru ob zmagi na volitvah vključil na seznam nasprotnikov, ki so bili proti njemu in njegovi vladajoči stranki Fidesz.

"Vlada noče ogroziti miru in varnosti madžarskega ljudstva, zato ne dobavljamo orožja in ne glasujemo za energetske sankcije," je Szijjarto še zapisal na Facebooku. Madžarska je sprejela tudi več sto tisoč ukrajinskih beguncev in Ukrajini poslala največjo pošiljko humanitarne pomoči do zdaj, je dodal Szijjarto.

Orbanova stališča do vojne v Ukrajini so sicer kritizirale tudi druge madžarske sosede v srednji Evropi, vključno s Češko in Poljsko.