Za sprejetje Finske v zavezništvo je glasovalo 182 poslancev, proti jih je bilo šest. Foto: Reuters
Za sprejetje Finske v zavezništvo je glasovalo 182 poslancev, proti jih je bilo šest. Foto: Reuters

Madžarski parlament, v katerem prevladuje desna stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, je članstvo Finske v Natu ratificiral po večmesečnem odlašanju.

Po Madžarski ostaja tako Turčija edina od 30 članic Nata, ki še ni ratificirala vstopa Finske v zavezništvo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prejšnji teden napovedal, da bo parlament začel proces ratifikacije finskega vstopa in izrazil upanje, da ga bodo poslanci ratificirali še pred splošnimi volitvami 14. maja.

Nobena od teh dveh držav prav tako še ni potrdila vstopa Švedske v Nato, odkar jo je zavezništvo na vrhu julija lani skupaj s Finsko povabilo k članstvu.

Finska in Švedska sta si sprva prizadevali, da bi se Natu pridružili skupaj, vendar se je pri švedskem napredovanju zataknilo zaradi turškega oviranja v procesu.

Madžarski parlament je danes sicer razpravljal tudi o pristopnem protokolu za Švedsko, vendar glasovanja o njem še ni uvrstil na dnevni red. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, se zdi, da se madžarski premier Orban pri tem vprašanju tesno usklajuje s turškim predsednikom.

Orban je Švedski in Finski nazadnje med drugim očital, da so njuni politiki ter mediji neupravičeno kritizirali Madžarsko glede spoštovanja pravne države in korupcije. A kot kaže, je glede finskega vstopa zdaj popustil.

Erdogan pa še naprej ostaja zelo kritičen do Švedske, ki ji med drugim očita pomanjkanje zavezanosti ukrepanju proti terorističnim organizacijam, kot je prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK).

Finska za vstop v Nato čaka le še Turčijo