Premier Viktor Orban želi povečati stopnjo rojstev v državi. Leta 2019 je napovedal, da bodo ženske s štirimi otroki do konca življenja oproščene plačevanja dohodnine. Na sliki madžarski parlament v barvah državne zastave. Foto: EPA
Premier Viktor Orban želi povečati stopnjo rojstev v državi. Leta 2019 je napovedal, da bodo ženske s štirimi otroki do konca življenja oproščene plačevanja dohodnine. Na sliki madžarski parlament v barvah državne zastave. Foto: EPA

Avtorji poročila so opozorili, da bi se zaradi večjega števila žensk z visoko izobrazbo ženske manj verjetno poročile in imele otroke. Urad je poročilo objavil že prejšnji mesec, a ga je pod drobnogled šele zdaj vzel časopisk Nepszava.

Poročilo pravi, da se je v zadnjem desetletju na fakultete vpisalo več žensk kot moških. Letos je na madžarskih univerzah 54,5 odstotka žensk, medtem pa je osip moških študentov vse večji.

Po poročanju BBC-ja je urad v poročilu zapisal, da so v madžarskem šolskem sistemu favorizirane "ženske lastnosti", kot sta čustvena in družbena zrelost, zaradi česar naj bi bila spolna enakopravnost "močno oslabljena".

Med "moškimi lastnostmi" pa so avtorji poročila navedli tehnična znanja, tveganje in podjetništvo. Če se bodo "moške lastnosti" podcenjevale, bi to lahko ogrozilo madžarsko gospodarstvo, so zapisali.

Poročilo na koncu posvari, da bi lahko vse to vplivalo na vsakdanja življenja mladih ljudi, ki naj bi bili popolnoma izgubljeni v primerih, ko bi "zmrznil računalnik, bi puščala pipa ali ko pride pohištvo in ni nikogar, ki bi ga sestavil".

Na poročilo so se ostro odzvali v opoziciji in organizacijah za človekove pravice. Opozicijski politik Endre Toth je zapisal: "Čas je, da si snamete očala iz prejšnjega stoletja". Razlikovanja med "moškimi" in "ženskimi" lastnostmi pa je označil za "popoln znanstveni absurd".

Lydia Gall iz organizacije Human Rights Watch pa je sporočila, da je poročilo "še en udarec enakopravnosti spolov in pravicam žensk na Madžarskem".

Madžarska je že dlje časa tarča kritik zaradi spolne neenakopravnosti. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je po obisku države leta 2019 dejala, da Madžarska nazaduje na področjih spolne enakopravnosti in pravic žensk.

Na Madžarskem so nedavno izvolili prvo žensko predsednico, Katalin Novak, a država ima še naprej najmanjši delež političark v Evropski uniji.