V preteklih mesecih so večkrat potekali shodi proti omejevanju akademske svobode. Foto: Reuters
V preteklih mesecih so večkrat potekali shodi proti omejevanju akademske svobode. Foto: Reuters

Akademijo, ki je najstarejša in največja akademska institucija na Madžarskem, pod okriljem katere deluje vrsta raziskovalnih ustanov s skupno okoli 5.000 zaposlenimi, v celoti financira vlada, akademija pa deluje avtonomno.

V petek sta predsednik akademije Lazslo Lovasz in minister za tehnologije in inovacijo Laszlo Palkovics sporočila, da sta dosegla dogovor o ločitvi raziskovalne mreže od akademskih institucij. S tem se je končala večmesečna negotovost o reorganizaciji akademije.

Preberite tudi:

Po novem bo raziskovalni del akademije vodilo novoustanovljeno upravno telo, pri čemer bosta njegove člane izbirala vlada in akademija, je razbrati iz skupnega pisma, ki sta ga podpisala Lovasz in Palkovics.

Na dogovor so se negativno odzvali v Forumu akademskih delavcev, ki so ga zaposleni na akademiji ustanovili januarja letos. Na svoji strani na Facebooku so opozorili, da dogovor ne zagotavlja neodvisnosti raziskovanja. "Točke, navedene v pismu, ne vključuje nikakršne garancije o ohranitvi znanstvene in organizacijske integritete in profesionalne neodvisnosti raziskovalne mreže, ki bi jo lahko jemali resno," so zapisali.

Zaskrbljenost za zmanjševanje akademske svobode in drugih demokratičnih pravic na Madžarskem je v zadnjih mesecih izzvala več protivladnih shodov. Decembra je Srednjeevropska univerza, ki jo je ustanovil milijarder madžarskega rodu George Soros, že dolgo tarča kritik premierja Viktorja Orbana, da podpira nezakonite migracije in spodkopava evropske vrednote, napovedala selitev na Dunaj, potem ko jih je vlada več kot leto držala v pravni negotovosti glede njenega statusa.

Kot smo poročali, so se odnosi med Brusljem in Budimpešto zaostrili, potem ko je madžarski premier sprožil medijsko kampanjo, ki majske volitve opredeljuje kot izbiro med silami, ki podpirajo in nasprotujejo množičnemu priseljevanju, zaradi česar je bil deležen novih kritik Evropske komisije in tudi številnih članov EPP-ja. Nemec Manfred Weber, vodilni kandidat EPP-ja na evropskih volitvah in trenutno vodja poslanske skupine v Evropskem parlamentu, je pretekli teden Orbanu postavil tri pogoje, pod katerimi lahko Orban s svojo stranko Fidesz ostane del EPP-ja. Eden od njih je, da mora vlada podpreti obstanek Srednjeevropske univerze v Budimpešti. Prejšnji teden je Madžarska sicer napovedala, da bo ta teden odstranila sporne plakate s protibruseljsko retoriko.