Albanščina vendarle ni postala uradni jezik v vsej državi. Foto: EPA
Albanščina vendarle ni postala uradni jezik v vsej državi. Foto: EPA

Vlada je tako sporočila, da v nasprotju s poročanji medijev makedonski jezik s cirilico ostaja edini uradni jezik na celotnem ozemlju Makedonije in v njenih mednarodnih odnosih.

V uradnem sporočilu je vlada odgovorila na očitke opozicije, češ da je država z uveljavitvijo omenjenega zakona postala dvonacionalna oziroma da je albanščina z njim postala uradni jezik v vseh makedonskih državnih institucijah in organih.

Po poročanju Al Džazire Balkans je vlada sporočila, da zakon o jezikih ne uvaja polne dvojezičnosti niti v javni upravi. Zakon tako ne bo v veljavi v občinah, kjer manjšinske skupnosti ne predstavljajo več kot 20 odstotkov prebivalcev.

Ivanov in VMRO-DPMNE proti

Zakon je sicer stopil v veljavo prejšnji teden, ko je bil objavljen v Uradnem listu. Podpisal ga je predsednik parlamenta Talat Džaferi, ne pa predsednik države Gjorge Ivanov, kot nalaga zakonodaja. Ivanov namreč pravi, da je zakon protiustaven.

Albanska manjšina je edina manjšinska skupnost v Makedoniji, ki v celotnem številu prebivalstva predstavlja 20 oziroma več odstotkov. Makedonska opozicija na čelu s konservativno stranko VMRO-DPMNE je ob tem kritično ocenjevala, da se je z zakonom Makedoncem albanske narodnosti na celotnem ozemlju države omogočilo storitve v albanščini, čeprav so z 20 oziroma več odstotki prebivalcev navzoči le v severozahodnih delih države. Etnični Albanci sicer predstavljajo okoli četrtino od 2,1 milijona prebivalcev Makedonije.