Foto: Reuters
Foto: Reuters

V otoški državici je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje trenutno le 72 aktivnih primerov covida-19. Na Malti po mesecih omejitev počasi sproščajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Od ponedeljka so znova odprti bari, ki niso obratovali od oktobra.

Malta s približno pol milijona prebivalcev je zelo uspešna pri cepljenju proti covidu-19, 24. maja je postala prva država članica EU-ja, ki je z vsaj enim odmerkom cepila 70 odstotkov odraslega prebivalstva. Zdaj je z vsaj enim odmerkom cepljenih 75 odstotkov odraslih Maltežanov.

Španija odpira vrata cepljenim turistom

Španske plaže se počasi znova polnijo. Foto: Reuters
Španske plaže se počasi znova polnijo. Foto: Reuters

"Španija je varna destinacija," je zagotovila ministrica za zdravje Carolina Darias in dodala, da je država "v procesu, da znova prevzame svetovno vodstvo v turizmu".

Necepljeni Evropejci, ki so do zdaj lahko vstopili v Španijo samo z negativnim testom PCR, lahko od danes prestopijo mejo tudi z negativnim hitrim testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

Pred popolno oživitvijo španskega turizma sicer stojijo še nekatere ovire. Velika Britanija, ki je zelo pomemben turistični trg za Španijo, namreč to državo še vedno uvršča med tvegane države, kar pomeni, da morajo britanski turisti po vrnitvi v domovino v karanteno in opraviti test na koronavirus.

Leta 2019 so britanski turisti predstavljali več kot petino od 83,5 milijona turističnih prihodov v Španiji.

Upajo na dobro turistično sezono

Kljub temu predstavniki španskega turizma upajo na dobro turistično sezono. Predsednik združenja turističnih agencij Jose Luis Prieto je izrazil upanje, da se danes začenja "spektakularno okrevanje".

Kot je dejal, so imele turistične agencije v Veliki Britaniji, Franciji in Španiji treh največjih trgih za španski turizem v preteklih tednih veliko povpraševanja.

Restavracije se počasi odpirajo po vsej državi ‒ a s strogimi ukrepi in obveznimi maskami ‒ tudi še vedno zunaj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Restavracije se počasi odpirajo po vsej državi ‒ a s strogimi ukrepi in obveznimi maskami ‒ tudi še vedno zunaj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Po državi, od Coste del Sol do Kanarskih otokov, se po mesecih znova odpirajo hoteli in restavracije, letalske družbe pa obnavljajo povezave, ki so jih prekinile med pandemijo. Od danes so španska pristanišča znova odprta tudi za ladje za križarjenje.

Špansko gospodarstvo, ki je močno odvisno od turizma, je pandemija močno prizadela. Španski BDP je lani padel za 10,8 odstotka. Vlada v Madridu si je zadala cilj, da do konca leta v državo privabijo 45 milijonov turistov. Do konca aprila je sicer Španijo obiskalo le 1,8 milijona turistov.

Slovaška začela cepljenje s Sputnikom V

Slovaška je kot druga država v Evropski uniji danes začela cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. Prvi se je s cepivom, ki še ni odobreno na ravni EU-ja, cepil moški iz mesta Žilina.

Slovaška je začela uporabljati cepivo Sputnik V, čeprav še ni prejelo zelene luči Evropske agencije za zdravila (EMA). Podobno ga že dlje uporabljajo na Madžarskem.

Nekdanji premier Igor Matovič je kupil 200.000 odmerkov cepiva iz Rusije. Nakup pa je bil povod za politično krizo, ki je vodila v njegov padec s položaja premierja. Cepivo bodo zdaj sprva namenili le tistim, ki so stari od 18 do 60 let. Zanj se lahko odločijo prostovoljno. Mediji poročajo, da je zanimanje za cepljenje z ruskim cepivom pod pričakovanji.

Na Slovaškem večinoma cepijo s cepivi podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderna. Od začetka pandemije je v državi s 5,5 milijona prebivalci umrlo več kot 12.000 covidnih bolnikov.

V Nemčiji je bilo z obema odmerkoma do zdaj cepljenih 20 odstotkov prebivalstva. Foto: Reuters
V Nemčiji je bilo z obema odmerkoma do zdaj cepljenih 20 odstotkov prebivalstva. Foto: Reuters

Nemčija: Odpravili prednostne skupine za cepljenje

V Nemčiji z današnjim dnem ukinjajo sistem prednostnih skupin za cepljenje, kar pomeni, da se lahko cepi vsak, ki je starejši od 12 let. Kljub sprostitvi cepljenja pa se vrstijo opozorila, da v Nemčiji cepiva ni dovolj in da se ne bodo mogli takoj cepiti vsi, ki bodo to želeli.

Nemški zdravniki in minister za zdravje Jens Spahn prebivalce zato pozivajo, naj bodo kljub odpravi prednostnih skupin za cepljenje potrpežljivi. Vodja nemškega združenja mest in občin Gerd Landsberg je opozoril, da bo odprava prednostnih seznamov pri številnih povzročila razočaranje.

Po poročanju Deutsche Welleja narašča število pritožb tistih, ki čeprav so bili v prednostnih skupinah, še vedno niso prejeli prvega odmerka cepiva.

V Nemčiji je precepljenih približno 20 odstotkov prebivalcev, 45 odstotkov pa jih je prejelo prvi odmerek cepiva. "Naša kampanja cepljenja se nadaljuje s polno hitrostjo in začenjamo zaznavati učinek, ki ga ima," je dejal Spahn.

V Nemčiji so imeli do zdaj prednost pri cepljenju proti covidu tisti, pri katerih obstaja veliko tveganje za razvoj hujše oblike bolezni, skupaj več kot 37 milijonov ljudi. Poleg starejših od 60 let so bili v prednostni skupini tudi tisti s predobstoječimi boleznimi, kot so rak, visok krvni pritisk, astma ali diabetes. Prednost so imeli tudi zdravstveni delavci in delavci v drugih izpostavljenih poklicih.