Marine Le Pen se je v kraju Henin-Beaumont na severu Francije udeležila prvega predvolilnega dogodka. Foto: Reuters
Marine Le Pen se je v kraju Henin-Beaumont na severu Francije udeležila prvega predvolilnega dogodka. Foto: Reuters

"Imamo možnost zmagati na teh volitvah in oblikovati vlado narodne enotnosti," je dejala nekdanja predsedniška kandidatka, zdaj pa vodja poslanske skupine skrajno desne stranke Nacionalni zbor, Marine Le Pen. Napovedala je, da bo Nacionalni zbor, ki ga sicer vodi Jordan Bardella, zedinil vse Francoze, ki se "zavedajo katastrofalnih razmer v državi".

Njihova vlada bi predstavljala nasprotje "skrajni, radikalni in nasilni levici".

Leva stran: Skrajna desnica ali mi

Stranke na levici so medtem v prizadevanjih, da bi skrajni desnici preprečile zmago, v četrtek zvečer uradno sklenile sodelovanje. Oblikovati želijo skupno kandidatno listo socialistov, komunistov, zelenih in skrajne levice na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki jih je predsednik Emmanuel Macron po zmagi francoske skrajne desnice na nedeljskih evropskih volitvah razpisal za 30. junij.

Omenjene stranke so že predstavile svoj program, v ospredje katerega so postavile opustitev Macronove sporne pokojninske reforme in reforme na področju priseljevanja. Zavezale so se tudi podpori Kijevu in predlagale napotitev mirovnih sil za varovanje jedrskih elektrarn v Ukrajini. "Bodisi skrajna desnica bodisi mi," je ob predstavitvi programa povedala vodja stranke Zelenih Marine Tondelier.

Prvi krog volitev v nacionalno skupščino bo potekal 30. junija, drugi pa teden dni pozneje. Foto: Reuters
Prvi krog volitev v nacionalno skupščino bo potekal 30. junija, drugi pa teden dni pozneje. Foto: Reuters

Še vedno sicer ni jasno, kdo bo zavezništvo vodil in kdo bo kandidat za predsednika vlade. Skupno kandidatno listo levice je v četrtek javno podprl nekdanji francoski predsednik Francois Hollande pa tudi vodilni kandidat francoskih socialistov na nedavnih evropskih volitvah Raphael Glucksmann. "Francije ne moremo prepustiti družini Le Pen," je dejal za televizijo France Inter in ocenil, da je skupna lista strank levega političnega pola edini način za preprečitev zmage skrajne desnice. Politik, ki je socialiste na evropskih volitvah v Franciji popeljal na tretjo mesto z okoli 14 odstotki, sicer Macronu očita, da je državo pahnil v kaos.

Pretresi v stranki Ponovno zavzetje

Na desnici medtem pred volitvami vladajo številna nesoglasja. Skrajno desno stranko Ponovno zavzetje, ki jo vodi Eric Zemmour, pretresa sredina izključitev štirih od petih novoizvoljenih evropskih poslancev zaradi iskanja zavezništva z Nacionalnim zborom. Med izključenimi je tudi nečakinja Le Pen in vodilna kandidatka Zemmourjeve stranke na evropskih volitvah, Marion Marechal.