Ob tem ni pojasnila, kdo bi lahko bil član nove evropske desne stranke. Njen Nacionalni zbor je v Evropskem parlamentu član skupine Identiteta in demokracija (I&D).

Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je znano, je Orbanova stranka Fidesz marca letos zapustila Evropsko ljudsko stranko (EPP) in odtlej evropski poslanci iz njenih vrst niso člani nobene politične skupine, si pa Orban prizadeva oblikovati novo skupino.

Tako je v zadnjih mesecih sprejel vodjo italijanske skrajno desne Lige Mattea Salvinija, vodjo španske skrajno desne stranke Vox Santiaga Abascala in tudi francoskega skrajnega desničarja Erica Zemmourja (ta je pretekli mesec prišel na obisk k Orbanu v družbi Marion Marechal, nečakinje Marine Le Pen), ki je sicer vse večja konkurenca Marine Le Pen pred predsedniškimi volitvami v Franciji prihodnjo pomlad. Javnomnenjske raziskave kažejo, da je njena podpora na najnižji ravni v več letih.

Francoska političarka: Ne pade mi na pamet, da bi dajala lekcije Madžarom

Marine Le Pen je med obiskom v Budimpešti hvalila Orbana, ki pa doslej ni kazal navdušenja nad njo. V pogovoru za The Atlantic leta 2019 je, kot navaja Politico, dejal, da ne bo iskal sodelovanja z njo, saj ni na oblasti.

"Madžarska pod vašim vodstvom je znova v ospredju boja za svobodo," je dejala francoska političarka in Orbanu zagotovila vso podporo, če bo zmagala na predsedniških volitvah prihodnje leto.

Po srečanju sta imela skupno novinarsko konferenco. Foto: EPA
Po srečanju sta imela skupno novinarsko konferenco. Foto: EPA

Med obiskom pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni želela komentirati madžarskega zakona, uperjenega proti skupnosti LGBT+, ki je deležen ostrih kritik Bruslja. Dejala je, da verjame v suverenost vsakega naroda, zato ji ne pade na pamet, da bi dajala lekcije Madžarom.

Zavrnila je tudi načelo primarnosti evropskega prava, ki je v središču spora med Brusljem in Varšavo po odločitvi poljskega ustavnega sodišča, ki primarnost izpodbija, po njenem mnenju pa so evropske grožnje Poljski in Madžarski nasilje.

Orban pa je, kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, dejal, da so ideološki pritiski v EU-ju postali nevideni, Evropska komisija pa se je iz varuhinje pogodb spremenila v ideološko središče, pri čemer se Madžarska in Poljska spopadata z moderno obliko doktrine Brežnjeva. Posebej je izpostavil pritiske na področju migracij in odprte družbe. Omenjena doktrina, poimenovana po sovjetskem voditelju Leonidu Brežnjevu, je predvidevala, da imajo države sovjetskega bloka, če katera od članic skrene s poti, pravico posredovati v njenih notranjih zadevah.

Kot še navaja Politico, naj bi bil cilj tabora Marine Le Pen, da srečanje z Orbanom prikaže kot znak, da je sprejeta v mednarodnem političnem okolju. Eden od njenih svetovalcev je dejal, da je bil "obisk Zemmourja le medijski šov, oni pa smo na drugi ravni. Oni gradijo nekaj v Evropi."