Predsednik Mattarella poudarja, da ni časa za vladno krizo. Foto: EPA
Predsednik Mattarella poudarja, da ni časa za vladno krizo. Foto: EPA

Mandatar Fico mora zdaj preveriti, kakšna je možnost parlamentarne večine pri skupinah, ki so podpirale dosedanjo vlado, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

Fico je viden član Gibanja pet zvezd, največje vladne stranke, ki se sicer zavzema za novo vlado pod vodstvom Conteja.

Mattarella se je tako odločil po prvem krogu posvetovanj za sestavo nove vlade, ki ga je končal pozno popoldne. Stranke dozdajšnje koalicije, ki podpirajo vnovično mandatarstvo premierja v odstopu Gisueppeja Conteja, si še vedno niso zagotovile absolutne večine glasov v zgornjem domu parlamenta.

Za to potrebujejo še glasove senatorjev stranke Živa Italija vodje Mattea Renzija, ki je z izstopom ministric iz Contejeve vlade tudi sprožil krizo. Renzi okleva glede podpore Conteju in zahteva preliminarno razpravo o programu naslednje vlade.

Mattarella: Kriza zahteva takojšnje ukrepe

Mattarella je po koncu posvetov poudaril, da zdravstvena, socialna in gospodarska kriza zahtevajo takojšnje vladne ukrepe. Izpostavil je, da je v teh odločilnih časih njihova dolžnost, da se kmalu oblikuje vlada z ustrezno podporo v parlamentu. Dejal je, da se nakazuje možnost večine na podlagi skupin, ki so podpirale dosedanjo vlado, da pa je to možnost treba temeljito preveriti.

Če Mattarella ne bo uspel najti izhoda iz krize s pomočjo Fica, bi lahko bil prisiljen k sklicu novih predčasnih volitev dve leti pred iztekom mandata sedanje vlade. Mattarella želi to preprečiti, saj si, kot je dejal, Italija ne more privoščiti večmesečne volilne kampanje med pandemijo covida-19 in hudo gospodarsko krizo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanski predsednik želi hitro končati vladno krizo