Za odstop se je Conte odločil, ker mu v senatu ni uspelo zagotoviti zadostne podpore njegovi vladi. Foto: EPA
Za odstop se je Conte odločil, ker mu v senatu ni uspelo zagotoviti zadostne podpore njegovi vladi. Foto: EPA

"Zahvaljujem se vsem predstavnikom vlade, vsakemu ministru posebej, za vsak dan v teh mesecih, ko smo bili skupaj," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ob odstopu dejal Conte.

Iz urada italijanskega predsednika so sporočili, da je Mattarella sprejel premierja Conteja, ki mu je ponudil odstop. "Predsednik si bo vzel čas za odločitev in je vlado zaprosil, naj opravlja tekoče posle," so navedli in poudarili, da je predsednik odstop sprejel.

Prve pogovore s predstavniki političnih strank glede prihodnjega stanja so v njegovem uradu sicer napovedali za sredo popoldne. Končna odločitev je v predsednikovih rokah, saj je on tisti, ki imenuje mandatarja in lahko skliče predčasne volitve, če vladne večine ne bodo našli.

Conte je odstopil, tik preden bi senat v sredo odločal o reformi v pravosodju. V Renzijevi stranki jo načeloma še vedno podpirajo, a so že napovedali, da za reformo ne bodo glasovali. Foto: EPA
Conte je odstopil, tik preden bi senat v sredo odločal o reformi v pravosodju. V Renzijevi stranki jo načeloma še vedno podpirajo, a so že napovedali, da za reformo ne bodo glasovali. Foto: EPA

Štirje scenariji

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP obstajajo štiri možnosti razpleta te krize, in sicer: tretja vlada pod vodstvom Conteja, oblikovanje nove vlade brez dosedanjega premierja, oblikovanje tehnokratske vlade in predčasne volitve.

Za odstop se je Conte odločil, ker mu v senatu ni uspelo zagotoviti zadostne podpore njegovi vladi. Sredi meseca je namreč iz vlade izstopila manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premierja Mattea Renzija.

Conte je šel nato po zaupnico v parlament in jo dobil v obeh domovih, kljub temu pa je njegova vlada oslabljena, saj nima večine v senatu.

Nov mandat za Conteja?

Conte naj bi si prizadeval za nov mandat za oblikovanje vlade, ki bi bila že tretja pod njegovim vodstvom. Podporo so mu zagotovili v vseh treh strankah, ki so ostale v vladi, in sicer populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in manjša leva stranka Svobodni in enakopravni.

Zunanji minister iz vrst gibanja Luigi Di Maio je v prvem odzivu dejal, da je odstop sprožil vladno krizo, medtem ko se bojujejo proti farmacevtskim velikanom, ki so blokirali dostavo cepiv. "Potrebovali bi trdno vlado, (...) smo pa v obdobju negotovosti, ki ga ni mogoče razložiti," je zapisal na Facebooku.

"To je trenutek resnice, ko bomo ugotovili, kdo brani in ljubi narod in kdo gleda samo na osebno korist," je še zapisal zunanji minister, ki je eden od ključnih članov gibanja, in nadaljeval: "Gibanje ostaja težišče države in skupaj s predsednikom Contejem bomo prispevali k stabilnosti."

"Ključna točka je Conte," pa je dejala podpredsednica PD-ja Deborah Serracchiani.

V stranki Živa Italija nekdanjega premierja Renzija, ki je z izstopom iz vlade povzročila, da je ta razpadla, so medtem poudarili, da je zdaj odvisno od predsednika Mattarelle, da država dobi trdnejšo vlado s trdnejšim programom.

Vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je zagotovil, da bo desničarska opozicija, ki jo sestavljajo še skrajno desni Bratje Italije in desna Naprej Italija, enotna pri nasprotovanju tretji vladi pod vodstvom Conteja. To so se dogovorili tudi na današnjem srečanju desničarskih strank.

Da Naprej Italija ne bo zapustila desničarskega zavezništva, pa je zatrdil podpredsednik te stranke Antonio Tajani. "Če se bodo vsi najboljši združili, da bi se z resno, stabilno vlado narodne enotnosti spoprijeli z izrednimi razmerami, se Naprej Italija strinja," je dejal.

Odstop tik pred odločanjem o reformi v pravosodju

Conte je odstopil, tik preden bi senat v sredo odločal o reformi v pravosodju. V Renzijevi stranki jo načeloma še vedno podpirajo, a so že napovedali, da za reformo ne bodo glasovali. To pa pomeni, da bi lahko predlogi padli, saj Contejeva vlada brez senatorjev v zgornjem domu italijanskega parlamenta nima večine.

Kaj je v ozadju Contejevega odstopa?