Stavka medicinskih sester v londonski bolnišnici St Thomas. Foto: Reuters
Stavka medicinskih sester v londonski bolnišnici St Thomas. Foto: Reuters

Gre za prvo stavko medicinskih sester v zgodovini Velike Britanije, ki ima svoje združenje že 106 let. Stavka okoli 100.000 medicinskih sester v 76 bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah (v četrtini angleških ter vseh severnoirskih in valižanskih), zato je v javnem zdravstvenem sistemu odpadlo okoli 70.000 pregledov, posegov in operacij. Stavka bo potekala 12 ur, v tem času bodo zagotavljali le življenjsko pomembne posege in nekatere urgentne obravnave, piše BBC.

Normalno bodo potekale kemoterapije in ledvične dialize, prav tako bo delo kot običajno potekalo na intenzivnih negah, v celoti pa bo poskrbljeno tudi za otroke in novorojenčke. A druge storitve bodo potekale v skladu s prazničnim urnikom, kakršen, denimo, velja na božič. Največji učinek naj bi občutili tisti, ki so bili danes naročeni na določen poseg.

Na Škotskem ne stavkajo, saj se je tamkajšnja vlada odločila za pogajanja o dvigu plač.

Pomanjkanje kadra in preobremenjenost

V Združenju medicinskih sester (RCN) so dejali, da druge izbire nimajo, saj je britanska vlada vztrajno zavračala začetek pogajanj o dvigu njihovih plač. Združenje namreč zahteva 19-odstotno zvišanje plač, saj trdi, da se jim realne plače že več kot desetletje znižujejo, poleg tega pa se zaradi slabega plačila spopadajo s pomanjkanjem kadra in nezadostno oskrbo bolnikov.

Ta zahteva se zdi ministru za zdravje Stevu Barclayu nesprejemljiva, zato je združenje za 20. decembra napovedalo še eno stavko, niso pa izključili niti še kakšne ponovitve. "Zares se trudimo, da bo lahko čim več dela prevzel zasebni sektor, a zelo sem zaskrbljen, ker stavka za bolnike predstavlja veliko tveganje," je dejal Barclay.

Vlada se ne bo pogajala

Odbor, posebej pristojen za proučitev plač v zdravstvenem sistemu, vztraja, da lahko medicinskim sestram ponudi od štiri- do petodstotno povišico, za uslužbence z najnižjimi plačami, kot so čistilke, pa 9,3-odstotno. Čeprav je vodja sindikata RCN Pat Cullen ponudila ustavitev stavke v zameno za pogajanja z zdravstvenim ministrom Barclayjem, ta vztraja, da je z oceno pristojnega odbora glede plač zanje ta razprava zaključena in da je ne bodo ponovno odpirali.

Glede na javnomnenjske ankete večina Britancev stavko podpira.

Današnja delna ustavitev dela v zdravstvu je sicer del večjega vala stavk uslužbencev tako javnega kot zasebnega sektorja na Otoku. Državo se namreč spopada z krizo vse višjih življenjskih stroškov, saj visoka inflacija presega rast plač.

Stavkovni val v Združenem kraljestvu