Stavka medicinskih sester bo potekala 15. in 20. decembra. Foto: EPA
Stavka medicinskih sester bo potekala 15. in 20. decembra. Foto: EPA

Predstavniki sindikatov medicinskih sester kot razlog za stavko izpostavljajo številne nadure, pomanjkanje osebja ter nizke plače ob vse višjih življenjskih stroških. Na Škotskem se za stavko niso odločili, ker je vlada v Edinburgu znova odprla pogajanja o plačah.

Vlada poudarja, da ima več kot milijon zdravstvenih delavcev letos najmanj 1400 funtov višjo plačo na letni ravni, lani pa so se plače medicinskih sester zvišale za tri odstotke. A sindikat trdi, da medicinske sestre zaradi inflacije dejansko zdaj živijo slabše kot nekoč.

Britanski minister za zdravje Steve Barclay se je medicinskim sestram zahvalil za njihovo trdo delo in predanost in izrazil obžalovanje zaradi stavke. "Zdaj so težki časi za vse in v trenutnih okoliščinah si ne moremo privoščiti, da bi izpolnili zahteve sindikata po 19,2-odstotnem zvišanju plač, kar bi stalo deset milijard funtov letno," je tvitnil.

"Utrujene smo. Site smo vsega. Potrebujemo povišico, da bomo lahko živele," je povedala medicinska sestra v eni od londonskih bolnišnic, ki se je predstavila kot Ameera. "Skušali smo se pogajati, a tega ni mogoče rešiti na noben drug način," je dodala.

Pričakovati je, da bo stavka v času številnih obolenj dodatno prizadela britanski zdravstveni sistem, ki se zaradi dolgih čakalnih vrst, pomanjkanja osebja in finančnih težav že spopada z najhujšo krizo v svoji zgodovini.

V sindikatu RCN pravijo, da jim ni preostalo drugega kot stavka, za kar so odgovornost pripisali vladi. Foto: EPA
V sindikatu RCN pravijo, da jim ni preostalo drugega kot stavka, za kar so odgovornost pripisali vladi. Foto: EPA

Na zdravljenje čaka več kot sedem milijonov ljudi

Po besedah vodje sindikata zdravstvenih delavcev v Angliji in Walesu Matthewa Taylorja je povpraševanje po zdravstveni negi vse večje, čakalne dobe se kljub prizadevanjem zdravstvenih delavcev daljšajo, obetajo pa se zelo naporni zimski meseci.

Na zdravljenje po navedbah francoske tiskovne agencije AFP čaka rekordnih 7,1 milijona ljudi, dolge so tudi čakalne dobe za testiranja in preglede.

Predsednica sindikata zdravstvenih delavcev RCN Patricia Marquis se je danes opravičila bolnikom, ki jim bodo zaradi stavke odpovedali operacijo ali zdravljenje. Kot je poudarila, se bodo medicinske sestre s stavko postavile zase, pa tudi za paciente. "Žal nam je za vse težave, a če tega ne bomo storili, ne vidimo možnosti, da bi se stvari lahko kmalu spremenile," je dejala za Sky News.

Stavka medicinskih sester bo potekala po prvi v vrsti stavk železniških delavcev in pred stavko poštnih uslužbencev tik pred božičem. Na Otoku so letos stavkali že številni zaposleni v javnem in zasebnem sektorju, od odvetnikov do zaposlenih na letališčih.

"Medicinske sestre imajo dovolj tega, da jih imajo za samoumevne, site so nizkih plač in tega, da bolnikom ne morejo nuditi nege, kakršno si zaslužijo," je dejal predstavnik sindikata RCN Pat Cullen. Sindikat se zavzema za zvišanje plač znatno nad stopnjo inflacije, ki je oktobra dosegla 11,1 odstotka, kar je največ v 41 letih.

Eno od društev zdravstvenih delavcev je septembra sporočilo, da številne medicinske sestre preskakujejo obroke, da lahko nahranijo in oblečejo svoje otroke, in da komaj še lahko pokrijejo vse višje stroške za prevoz. Četrtina bolnišnic je vzpostavila t. i. banke hrane za podporo svojemu osebju.