Moskva zavrača obtožbe, da so ruske sile v Ukrajini od začetka agresije pred dobrim letom zagrešile grozodejstva. Na sliki Vladimir Putin. Foto: EPA
Moskva zavrača obtožbe, da so ruske sile v Ukrajini od začetka agresije pred dobrim letom zagrešile grozodejstva. Na sliki Vladimir Putin. Foto: EPA

ICC je nalog za Putinovo aretacijo izdal zaradi suma nezakonitih deportacij otrok in nezakonitega transferja otrok z ozemlja Ukrajine v Rusko federacijo.

Ločeno je sodišče izdalo tudi nalog za aretacijo ruske komisarke za pravice otrok Marije Aleksejevne Lvove-Belove, in sicer zaradi enakih obtožb. Gre za prva ICC-jeva naloga za aretacijo v primeru Ukrajine.

Golob in Fajon pozdravljata odločitev ICC-ja

Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta pozdravila današnjo odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča. Oba sta poudarila, da je Slovenija med 43 državami, ki so bile pobudnice za začetek kazenskega pregona.

"Kot sem trdila včeraj v državnem zboru, je pravna pot pregona zločinov tudi prava pot," je še zapisala Fajon.

Premier pa je prek vladnega profila poudaril, da je tovrstni pravni pregon pomemben korak v smeri kaznovanja vojnih zločinov in doseganja pravičnosti.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je v tvitu izpostavilo, da Slovenija na omenjeno problematiko opozarja že od začetka vojne v Ukrajini. "Vojni zločini so poleg agresije najhujše kršitve mednarodnega prava. Kot zagovorniki mednarodnega pravnega reda to odločitev pozdravljamo, saj bo samo preko pravnih poti ugotavljanja odgovornosti za vojne zločine zadoščeno pravici," so dodali.

ICC-jev tožilec Karim Khan je pred letom dni sprožil preiskavo morebitnih vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida v Ukrajini. Kot je ICC sporočil v izjavi, obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je Putin osebno kazensko odgovoren za očitane zločine.

Po poročanju Reutersa Rusija ni skrivala programa, v okviru katerega je v Rusijo prepeljala tisoče ukrajinskih otrok, a ga je predstavila kot humanitarno kampanjo za zaščito sirot in otrok, zapuščenih na konfliktnem območju.

Po ocenah Kijeva je Rusija od začetka invazije v Ukrajini februarja lani na ukrajinska območja pod nadzorom ruskih sil ali v Rusijo deportirala več kot 16.000 ukrajinskih otrok.

Preiskovalna komisija, ki jo je Svet ZN-a za človekove pravice ustanovil pred letom dni, v poročilu, objavljenem v četrtek, te številke ni mogla potrditi, izpostavila pa je obstoj kazalcev, da so ruski uradniki ukrajinske otroke pošiljali v ustanove in rejniške domove ter jim dali rusko državljanstvo. Prisilne deportacije ukrajinskih otrok je opredelila kot vojni zločin.

Moskva: Odločitev ICC-ja brez pomena

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je sporočila, da Rusija ni pogodbenica rimskega statuta, mednarodnega sporazuma iz leta 1998, na podlagi katerega je 1. julija leta 2002 ICC začel delovati. Kot je dodala, Rusija nima nikakršnih dolžnosti do tega sodišča. Odločitev ICC-ja "nima nikakršnega pomena za našo državo, tudi s pravnega vidika", je še dejala Zaharova.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je izpostavil, da "Rusija skupaj z več drugimi državami ne priznava pristojnosti tega sodišča, zato so vse tovrstne odločitve za Rusijo s pravnega vidika nične in neveljavne".

Ruski opozicijski aktivisti so na družbenih omrežjih pričakovano pozdravili odločitev sodišča. Leonid Volkov, tesni zaveznik zaprtega kremeljskega kritika Alekseja Navalnega, je nalog za aretacijo Putina označil za "simbolično, a pomembno potezo".

Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za prijetje Putina
ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati. Začelo je delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta. Njegovo delovanje je omejeno na ozemlja držav pogodbenic oziroma njihove državljane. Foto: Reuters
ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati. Začelo je delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta. Njegovo delovanje je omejeno na ozemlja držav pogodbenic oziroma njihove državljane. Foto: Reuters

Zelenski se je zahvalil sodišču

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem večernem govoru na Telegramu odločitev sodišča pozdravil kot "zgodovinsko odločitev, s katero se bo začela zgodovinska odgovornost".

"Takšne kriminalne operacije ne bi bilo mogoče izvesti brez ukaza najvišjega voditelja teroristične države," je dejal. Poudaril je, da je deportacija ukrajinskih otrok v Rusijo "zlobna politika" ruske države, "ki se začne s prvim uradnikom te države". Sodišču se je zahvalil "za pripravljenost, da storilce dejansko privede pred roko pravice", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ukrajinski generalni tožilec Andrij Kostin je odločitev ICC-ja označil za "zgodovinsko". Kot je dejal, je svet "prejel signal, da je ruski režim zločinski in da bodo njegovo vodstvo in privrženci odgovarjali". V objavah na družbenih omrežjih je zapisal še, da gre za "zgodovinsko odločitev za Ukrajino in celoten sistem mednarodnega prava".

Predsednik Ukrajine, ki tako kot Rusija ni podpisnica rimskega statuta, Zelenski se je pred kratkim zavzel za to, da bi vsi vpleteni v rusko invazijo v Ukrajini odgovarjali pred mednarodnim sodiščem.

Borrell: Cenimo delo sodišča

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je odločitev ICC-ja pozdravil kot "začetek procesa ugotavljanja odgovornosti". Borrell je na Twitterju še zapisal: "Cenimo in podpiramo delo sodišča".

Je diplomatska rešitev ogrožena?

Združeni narodi pa so se izognili neposrednemu odzivu. Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa Stephane Dujarric je samo poudaril, da Putin zaradi odločitve "ni persona non grata za Guterresa".

"Generalni sekretar se bo vedno pogovarjal z vsemi, s katerimi se bo treba pogovarjati," je dodal ter izpostavil, da ICC ni del Združenih narodov.

Ni pa želel odgovoriti na vprašanje, ali je diplomatski napredek glede ukrajinske vojne ogrožen, ker ima sedaj Putin omejeno svobodo gibanja. Vprašanje je namreč, ali bi lahko odšel v Ženevo na morebitne mirovne pogovore pod okriljem ZN-a, saj je Švica članica ICC in bi ga lahko prijela ter izročila sodišču.

Ni jasno, kako bo sodišče uveljavilo naloga

Za zdaj ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti naloga za aretacijo. ICC od Moskve ne more pričakovati izročitve Putina in Lvove-Belove. V tovrstnih primerih se sodišče zanaša na druge države, da mu izročijo osumljence, ko so na njihovem ozemlju.

Neodvisni ruski mediji so tako že komentirali, da bi lahko nalog omejil Putinova potovanja. Številne države, vključno z zaveznicami Rusije, namreč priznavajo pristojnost ICC-ja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Mednarodno kazensko sodišče je izdalo nalog za aretacijo Putina