Dmitrij Medvedjev je zaostril retoriko do Washingtona. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev je zaostril retoriko do Washingtona. Foto: Reuters
Donald Trump
Odnosi med ZDA in Rusijo se po srečanju Trumpa in Putina v Helsinkih znova zaostrujejo. Foto: Reuters
Medvedjev: Sankcije kot gospodarska vojna

"Če uvedejo nekaj podobnega prepovedi na bančne operacije ali uporabo valute, bomo na to gledali kot na razglasitev ekonomske vojne. In na to bomo morali odgovoriti primerno – ekonomsko, politično in še kako drugače, če bo treba," je po poročanju RT-ja med obiskom Kamčatke dejal Medvedjev.

Z ruskega zunanjega ministrstva so kasneje sporočili, da je zunanji minister Sergej Lavrov na pobudo ZDA po telefonu govoril z ameriškim kolegom Mikom Pompeom, v katerem je Moskva "odločno zavrnila" nove ameriške sankcije. Znova je zavrnil tudi vpletenost Rusije v afero Skripal ter poudaril, da doslej nobena država ni podala dokazov o vpletenosti Moskve.

Kot smo poročali v sredo, so ZDA napovedale nove sankcije proti Moskvi, ker naj bi ruska vlada uporabila živčni strup v napadu na nekdanjega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer. "ZDA so ugotovile, da je vlada Rusije uporabljala kemično ali biološko orožje v nasprotju z mednarodnim pravom oziroma je uporabila smrtonosno kemično ali biološko orožje proti svojim državljanom," je v sporočilu za javnost dejal ameriški State Department. Washington Moskvo obtožuje kršitve mednarodne zakonodaje iz leta 1992 proti uporabi kemičnega in biološkega orožja, Moskva pa vseskozi obtožbe zavrača.

Rusija protestira proti napovedi novih ameriških sankcij. "Povezovanje novih omejitev, ki so nezakonite, s primerom v Salisburyju, obravnavamo kot nesprejemljive," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, hkrati pa dejal, da še vedno upajo, da bodo z ZDA kljub vsemu zgradili konstruktivne odnose.

Sankcije na elektroniko in tehnologijo
ZDA so aprila uvedle sankcije proti 24 ruskim oligarhom in vladnim uradnikom ter 12 ruskim podjetjem. Nove sankcije, ki naj bi stopile v veljavo do 22. avgusta, pa so usmerjene proti izvozu ruske elektronike in druge opreme, ki jo nadzorujejo varnostni organi, gre za tehnologijo, ki se lahko uporablja tudi v nemiroljubne namene. Reuters navaja besede visokega ameriškega uradnika, da naj bi sankcije doletele tudi izvoz specializiranih goriv in plinske tehnologije.

Čeprav so ZDA in Rusija medsebojne sankcije uvedle že leta 2014, okrepile pa lani zaradi domnevnega vpletanja Rusije v ameriške predsedniške volitve, je še vedno več velikih ameriških korporacij, med njimi PepsiCo in McDonald's, ki ruski trg označujejo kot možnost za rast. Kot kažejo uradni podatki, je Rusija lani uvozila za 12,5 milijarde dolarjev vrednosti ameriških izdelkov, med njimi na področju letalstva, farmacije in kemičnih izdelkov. Z javno objavljenega seznama ameriških podjetij je razvidno, da naj bi na ruskem trgu lani ustvarila več kot 90 milijard dolarjev prihodkov, kaže Reutersov model za tveganje, ki ocenjuje finančno prisotnost podjetij v različnih državah.

Cisco lani prihodke povečal za petino
Na področju tehnologije sta med podjetji, ki so okrepila svoje delovanje na ruskem trgu, Cisco, ki je lani na ruskem trgu zrasel za 20 odstotkov, in Apple, ki je prav tako dosegal več kot 10-odstotno rast. Glavna finančnica Microsofta Amy Hood je lani oktobra dejala, da so se razmere "na ključnih trgih, ko sta Brazilija in Rusija, izboljšale." Toda po uvedbi ameriških sankcij sta dva od Microsoftovih uradnih distributerjev omejila prodajo opreme več kot 200 ruskim podjetjem, je Reuters poročal januarja.

PepsiCo je lani poročal, da je imel na ruskem trgu 3,23 milijarde dolarjev čistih prihodkov, kar je predstavljalo 5,1 odstotka celotnih prihodkov podjetja. Tudi McDonald's je Rusijo označil za visoko rastoči trg in je v državi odprl več novih poslovalnic. Na področju farmacije je Johnson&Johnson Rusijo označil za močan trg za rast svojih regionalnih znamk, podjetje pa želi okrepiti svojo prisotnost predvsem na področju leč, je sporočilo vodstvo podjetja. Vpliven akter na ruskem trgu je tudi podjetje Abbott Laboratories, ki je med petimi najmočnejšimi podjetji za proizvodnjo generičnih zdravil v Rusiji.

Medvedjev: Sankcije kot gospodarska vojna