Recep Tayyip Erdogan in Angela Merkel na novinarski konferenci v Berlinu. Erdogan je prišel v Nemčijo krpat precej načete odnose med državama. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan in Angela Merkel na novinarski konferenci v Berlinu. Erdogan je prišel v Nemčijo krpat precej načete odnose med državama. Foto: Reuters
Angela Merkel in Recep Tayyip Erdogan
Nemška in turška delegacija na delovnem kosilu. Foto: Reuters
Adil Yigit
Na novinarski konferenci se je zgodil manjši incident, saj so varnostniki iz dvorane odvedli turškega novinarja in kritika Erdogana Adila Yigita, ki si je pred tem nadel majico, na kateri je pozival k izpustitvi v Turčiji pridržanih novinarjev. Erdogan se je med incidentom le smehljal. Foto: Reuters
Turški predsednik Erdogan na obisku v Nemčiji

državama še vedno obstajajo temeljne razlike.

Merklova je izpostavila, da državi drugače razumeta pojma svoboda medijev in pravna država. V tem kontekstu je pozvala k hitri razrešitvi primerov v Turčiji pridržanih državljanov Nemčije: "Vztrajala sem pri tem, da se primeri čim hitreje rešijo."

Po podatkih nemškega zunanjega ministrstva je v Turčiji zaradi političnih razlogov še vedno pridržanih pet nemških državljanov, okoli 30 so jih medtem že spustili na prostost.

Ankara od Berlina zahteva izročitev "gulenistov"
Na drugi strani je Erdogan pozval Berlin, naj Ankari izroči, kot je dejal, na stotine podpornikov Fethullaha Gülena v Nemčiji. Turške oblasti Gülenovo gibanje krivijo za poskus državnega udara leta 2016. "Zelo resno jemljemo dokaze, ki jih je posredovala Turčija, a potrebujemo več materiala, če naj gibanje klasificiramo enako kot PKK," je dejala Merklova. PKK je Delavska stranka Kurdistana, ki jo Ankara, EU in ZDA označujejo za teroristično.

Turška "tiralica" tudi za Canom Dündarjem
Dejal je še, da ima Turčija pravico zahtevati tudi izročitev Cana Dündarja, nekdanjega urednika oblastem nenaklonjenega časopisa Cumhuriyet, ki ga Ankara označuje za agenta, obsojenega vohunjenja. Dundar je bil še z enim človekom leta 2016 obsojen na pet let zapora zaradi objave videoposnetka, ki naj bi prikazoval, kako turška obveščevalna agencija dostavlja orožje v Sirijo. Izpuščena sta bila za čas trajanja pritožbe in Dundar je zapustil državo. Zdaj že dve leti živi v Nemčiji. Dundar je napovedal, da se bo udeležil novinarske konference, a si je v zadnjem trenutku premislil. Razlog naj bi bile grožnje delegacije turškega predsednika, da bodo novinarsko konferenco popolnoma odpovedali, če bo na njej navzoč Dündar.

Nemčija za gospodarsko stabilno Turčijo
Merklova in Erdogan sta nato prešla k temam, ki povezujejo državi. Merklova je med drugim izpostavila zavezništvo v zvezi Nato, reševanje področja migracij in boj proti terorizmu. "Nemčija zagovarja gospodarsko stabilno Turčijo," je dejala kanclerka ob gospodarski in finančni krizi, s katero se spopada Turčija. Tudi Erdogan je spregovoril o gospodarstvu, ko je izrazil željo po okrepitvi sodelovanja z Nemčijo na tem področju. "Naša država je pripravljena in ima moč, da se izogne morebitnim grožnjam s področja gospodarstva," je dodal.

Nemčija, Francija, Rusija in Turčija oktobra o rešitvi za Idlib
Voditelja sta se uskladila o štiristranskem srečanju Nemčije, Turčije, Francije in Rusije glede razmer v Siriji. Voditelji bodo iskali rešitev za provinco Idlib, še zadnjo utrdbo upornikov v Siriji v sedemletni državljanki vojni, v kateri živi približno 3,5 milijona ljudi. Čeprav sta se Turčija in Rusija dogovorili o vzpostavitvi demilitariziranega območja, da bi preprečili veliko sirsko ofenzivo na Idlib, bojazni pred humanitarno katastrofo še ni konec.

Zvečer slavnostna večerja, v soboto odprtje mošeje
Erdogan je na tridnevnem obisku v Nemčiji, ki ga ja začel v četrtek. V petek ga je z vojaškimi častmi sprejel gostitelj, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. Zvečer bo Erdoganu v čast potekala tudi slavnostna večerja, ki pa jo bodo številni opozicijski politiki bojkotirali. Z Merklovo se bo Erdogan znova srečal v soboto, potem pa bo v Kölnu odprl tudi največjo mošejo v Evropi.

Proti Erdoganu protestiralo več tisoč ljudi
Ob obisku Erdogana se je na ulicah Berlina zbralo več tisoč nasprotnikov njegove politike. Protest poteka mirno. Protesta pod geslom "Erdogan ni dobrodošel" se udeležujejo Nemci ter tudi ljudje turškega in kurdskega porekla. "Brez dogovorov z Erdoganom - ustavite izvoz orožja," piše na enem od transparentov. Na enem pa je tudi zahteva za "konec genocida nad kurdsko skupnostjo". Za varnost je ob obisku turškega predsednika skrbelo 4.200 policistov iz Berlina, sedmih drugih zveznih dežel in tudi zvezne policije. V prestolnici so zaprli tudi številne ceste.

Turški predsednik Erdogan na obisku v Nemčiji