Kijev. Foto: EPA
Kijev. Foto: EPA

Na poti do našega hotela so nas preverili do zob oboroženi vojaki na treh nadzornih točkah. Na eni so nas usmerili nazaj po poti, po kateri smo prišli.

Povsod smo pokazali dokumente, novinarske izkaznice, odgovarjali na vprašanje, zakaj smo prišli v Kijev. V Ukrajini je ponoči policijska ura, ki v Kijevu velja od 23. do 5. ure in v tem času so ulice res povsem prazne.

Tudi stavba našega hotela v središču mesta je bila na prvi pogled videti skoraj zapuščena. Glavni vhod v hotel je zaprt, varnostnik goste sprejema pri stranskem vhodu. Na recepciji gostom najprej pojasnijo, kako ukrepati, ko se bodo oglasile sirene za zračni napad.

Rusija očitno želi Ukrajince zlomiti tudi z mrazom in s temo. V državi, kjer je temperatura v teh dneh ves čas tik ob ledišču, so po srednih napadih na energetsko infrastrukturo številni prebivalci še vedno brez elektrike, brez gretja in brez vode.

Ekipa informativnega programa TV Slovenija, v kateri so snemalec Žiga Trnkoczy, asistent Gregor Lemut in novinarka Manica J. Ambrožič, se je odpravila v Ukrajino. Obiskali so oz. bodo Lvov, Bučo in Kijev, od koder poročajo za TV, Radio in MMC.

Sorodna novica Podžupan Lvova: "Elektriko ima trenutno 70 odstotkov meščanov"

Razmere v Lvovu na zahodu države so sicer veliko boljše, kot so v Kijevu. Če v Lvovu elektriko zagotavljajo okoli 70 odstotkom prebivalcev, pa je v glavnem mestu slika povsem drugačna.

V Kijevu uvajajo energetske intervale, kar pomeni, da bodo v posamezni mestni četrti vzpostavili električno oskrbo za štiri ure, nato pa bodo prebivalci 8 ur brez elektrike.

Ukrajinski odgovor na uničevanje električne infrastrukture je tudi vzpostavljanje javnih grelnih točk. V številnih ukrajinskih mestih, tudi v Kijevu, zdaj urejajo javne prostore, kjer bodo z generatorji proizvajali električno energijo in kjer se bodo lahko ljudje pogreli in napolnili baterije. Pomoč v generatorjih je Ukrajini v petek obljubila tudi Evropska komisija.

Reportaža Manice J. Ambrožič iz Irpinja in Buče
Petkovo javljanje Manice Janežič Ambrožič iz Lvova
Petkova reportaža Manice J. Ambrožič iz Lvova