Mitsotakisu ankete napovedujejo močno in stabilno vlado. Foto: EPA
Mitsotakisu ankete napovedujejo močno in stabilno vlado. Foto: EPA

Grčijo čakajo že šeste predčasne volitve od začetka gospodarske krize leta 2008. Kiriakos Mitsotakis bi lahko po desetletju krhkih in mnogostrankarskih koalicij lahko postal celo premier vlade, ki bi jo vodila le ena stranka.

Zadnje ankete namreč Novi demokraciji namenjajo med devet in enajst odstotnih točk prednosti pred Sirizo in 165 poslancev v 300-članskem parlamentu, navaja Al Džazira.

Cipras se je Grkom zameril tudi zaradi sporazuma o preimenovanju Makedonije. Foto: Reuters
Cipras se je Grkom zameril tudi zaradi sporazuma o preimenovanju Makedonije. Foto: Reuters

Aleksis Cipras se je s stranko Siriza leta 2015 z obljubami o zavračanju varčevalnih ukrepov prav prek Nove demokracije povzpel na oblast, a je nato pod pritiskom Bruslja varčevalne ukrepe vseeno izvedel.

Ukrepi so bili uničujoči za grško gospodarstvo, ki se je skrčilo za skoraj tretjino (28 odstotkov), poroča BBC. Skupno so zaprli več kot 275.000 podjetij. Posledična nezaposlenost je številne Grke pahnila v revščino.

Kljub koncu varčevalnih ukrepov je gospodarska rast šibkejša od pričakovane. "V prvem četrtletju letos je bila rast omejena na 1,3 odstotka, kar je manj od pričakovanj. Od nove vlade pričakujemo vrsto stvari," je za BBC dejal Constantine Michalos, predsednik gospodarske zbornice v Atenah.

51-letni nekdanji bančnik Mitsotakis trdi, da je pripravljen "skočiti naprej". Obljublja močan zagon gospodarstva, delovna mesta, znižanje davkov, večjo privatizacijo javnih storitev, zatiranje kriminala, pogajanje z upniki za več vlaganja v državo.

"Prva stvar, ki je potrebna za gospodarsko rast, sta stabilna vlada in močna podpora v prihodnjem mandatu," je Mitsotakis volivce pozval, naj ga odločno podprejo. V preteklosti je sicer namignil, da je odprt za sklepanje zavezništev.

Mitsotakis sporazum z Makedonijo označil za izdajo

Pripravljanje volišč. Foto: Reuters
Pripravljanje volišč. Foto: Reuters

Obenem je izrazil pričakovanje, da Grki ob prizadetem ponosu zaradi varčevalnih ukrepov in dogovora o preimenovanju Makedonije ne bodo volili skrajno desnih strank. Cipras je zaradi dogovora s Skopjem o preimenovanju v Severno Makedonijo izgubil precej podpore, saj po anketah dogovoru nasprotujeta kar dve tretjini Grkov. Mitsotakis je ob protestih sporazum označil za izdajo. V zgodbo je vpleten tudi osebno, saj je njegov oče Konstantinos Mitsotakis leta 1993 zaradi spora o imenu izgubil mesto premierja. Ciprasu je podpora padla tudi zaradi neučinkovitega odziva vlade na smrtonosni požar v letovišču Mati.

Več pomoči za prebežnike

Mitsotakis po obisku prenatrpanih centrov na Lezbosu in Samosu obljublja tudi več evropske pomoči za prebežnike v državi. Kljub sporazumu iz leta 2015, po katerem zavrnjene prosilce ali tiste brez pogojev za azil vračajo v Turčijo, v Grčijo še vedno prihaja veliko število prebežnikov – leta 2017 36.000, lani 50.000, letos dobrih 18.000, navaja BBC.

Cipras sicer še ni vrgel puške v koruzo, pred kratkim je zvišal pokojnine in minimalne plače, v svoji kampanji pa napoveduje podobne ukrepe kot Mitsotakis: nova delovna mesta, manjšo obdavčitev korporacij in več investitorjev.

Evropske volitve: 33 proti 24

Na evropskih volitvah maja je Nova demokracija osvojila 33 odstotkov glasov, Siriza 24, Socialistično Gibanje sprememb (Kinal) slabih osem, komunisti pet, Zlata zora pa 4,5 odstotka glasov.