Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ne podpiram te ideje, ker ne podpiram vpletanja Hrvaške v to vojno bolj, kot bi bilo treba. Smo korektni, smo enotni in to je vse. Ne gremo dlje od tega. Kot vrhovni poveljnik tega ne bom odobril. Za predlog še nisem slišal, a vnaprej povem, da mi ni všeč," je dejal Milanović v izjavi za hrvaške medije.

Dodal je, da kot predsednik na morebitno finančno podporo misiji nima vpliva, saj so to sredstva, ki jih določa vlada.

Foto: EPA
Foto: EPA

"To podpiram le, če bomo dobili nadomestna sredstva. Hrvaška obramba je na prvem mestu, potem dolgo nič, nato Nato in potem vse ostalo," je še dejal Milanović.

Dodal je, da na usposabljanja na Hrvaško ves čas prihajajo tuji pripravniki, vendar je "o neposrednem usposabljanju sil za vojno v tretji državi treba dobro razmisliti". Ob tem je sicer pohvalil hrabrost ukrajinske vojske.

Zunanji ministri članic EU-ja so v ponedeljek na zasedanju v Luksemburgu potrdili vzpostavitev misije urjenja EUMAM Ukrajina, v kateri naj bi sodelovalo približno 15.000 ukrajinskih vojakov in poveljnikov.

Namen misije, ki bo sprva trajala dve leti, je okrepiti zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil, da se bodo lahko še naprej učinkovito branile pred rusko agresijo, so ob tem sporočili s Sveta EU-ja. Pri izvajanju misije bo verjetno sodelovala tudi Slovenija, medtem ko je urjenje ukrajinskih vojakov na svojem ozemlju že ob glasovanju zavrnila Madžarska.