Milanović je dejal, da je njegova kandidatura na volitvah boj za vlado narodne rešitve. Foto: BoBo
Milanović je dejal, da je njegova kandidatura na volitvah boj za vlado narodne rešitve. Foto: BoBo

"To je boj za vlado narodne rešitve. Hrvaško smo dvakrat vodili in z oblasti odšli dostojanstveno in nikoli pokvarjeni, vedno z zavedanjem, da lahko izgubimo volitve, ne pa tudi obraza," je glavnemu odboru socialdemokratske stranke dejal Milanović in napovedal zmago na volitvah.

Na sedežu stranke so Milanovića pričakali z navdušenjem in z bučnim aplavzom pozdravili njegovo odločitev, da bo premierski kandidat SDP-ja na volitvah, ki jih je predsednik razpisal za 17. april.

Po njegovih besedah so na Hrvaškem priča sedem let in pol katastrofalne oblasti, ki ima elemente grške tragedije, a sledila bo katarza, saj brez tega ni konca tragedije. "Zaustavili bomo hrvaško tragedijo," je zatrdil.

"Čaka nas težko delo. To so volitve za demokracijo. Tisti, ki so rušili institucije, ustavo, zakone, poslovnike ... niso ponudili ničesar," je dodal predsednik SDP-ja Peđa Grbin in vladajoči HDZ premierja Andreja Plenkovića obtožil korupcije.

Grbin je pojasnil, da se odločitev o Milanovićevi kandidaturi ni porodila čez noč, temveč je bila premišljena. Kot je dejal, so prihajajoče volitve najpomembnejše po letu 2000, saj so se tisti, ki so več let mrcvarili vse institucije, ustavo, zakone, poslovnike in vse, kar so mogli, včeraj naenkrat prebudili in se začeli sklicevati na ustavo, medtem ko prej osem let niso ponudili ničesar.

Milanović je pred tem v petek v nasprotju z napovedmi hrvaških medijev izjavil, da bo kljub kandidaturi še naprej opravljal trenutno funkcijo. Kot je zapisal na Facebooku, bo kandidiral kot neodvisni in nestrankarski kandidat na listi SDP-ja, odstopil pa da bo šele po volilni zmagi, o kateri je prepričan.

V ponedeljek seja ustavnega sodišča

Grbin je danes hrvaško ustavno sodišče pozval, naj "čim prej odloči, ali je dovoljeno tisto, kar ni prepovedano z nobenim členom ustave", potem ko so se na predsednika usule kritike, da mora naprej odstopiti kot predsednik in nato kandidirati.

Predsednik SDP-ja je zagotovil, da bodo odločitev sodišča v vsakem primeru spoštovali. "SDP je bil vedno stranka, ki je gradila institucije, ne pa jih rušila," je poudaril.

Vladajoči HDZ premierja Plenkovića trenutno vodi v javnomnenjskih anketah, a se zna to spremeniti s kandidaturo Milanovića, ki je najpriljubljenejši hrvaški politik. Foto: Reuters
Vladajoči HDZ premierja Plenkovića trenutno vodi v javnomnenjskih anketah, a se zna to spremeniti s kandidaturo Milanovića, ki je najpriljubljenejši hrvaški politik. Foto: Reuters

Predsednik hrvaškega ustavnega sodišča je za ponedeljek sklical strokovni sestanek sodnikov, ki mu bo sledila še seja sodišča, na kateri bodo razpravljali o kandidaturi predsednika države na volitvah v sabor.

Milanovićeva napoved kandidature namreč odpira številna pravna vprašanja. Poleg tega, ali kot predsednik države sploh lahko kandidira za premierja, tudi to, kdo bi ga zamenjal, če bi odstopil.

Milanović, ki je po anketah javnega mnenja najpopularnejši hrvaški politik, je sicer kot voditelj SDP-ja med letoma 2011 in 2016 že vodil vlado.

Ustavni pravniki enotni, da bi moral Milanović odstopiti

Dopisnica RTV-ja iz Zagreba Tanja Borčić Bernard je za Radio Slovenija povedala, da profesorji ustavnega prava, ki so se od včeraj oglasili v javnosti, vsi menijo, da mora predsednik države najprej odstopiti s svojega položaja in šele potem kandidirati na parlamentarnih volitvah.

V nasprotnem primeru so prepričani, da grobo krši hrvaško ustavo, saj se kot predsednik države ne bi smel prikloniti nobeni politični stranki. Zato pozivajo ustavno sodišče, naj čim prej odloči, ali je Milanovićeva kandidatura mogoča oziroma dovoljena.

Če bo hrvaško ustavno sodišče odločilo, da predsednik ne sme kandidirati, saj bi s tem kršil ustavo, Milanović pa bo pri kandidaturi vseeno vztrajal, bi moral sabor izglasovati postopek za odpoklic predsednika države. A kot poudarja Borčić Bernard, je bil sabor v četrtek razpuščen in ga torej ni več, tako da po hrvaški ustavi ne obstaja nihče, ki bi Milanovića lahko odstavil.

Če Milanović ne bo smel kandidirati, po poročanju dopisnice RTV-ja v SDP-ju preigravajo možnost, da ne bi bil na volilnem seznamu stranke, bi pa bil kandidat za premierja, če bi SDP zmagal na volitvah.

Zaplete se tudi, če se Milanović odloči, da bo le odstopil z mesta predsednika države, saj bi vodenje Hrvaške v skladu z ustavo moral prevzeti dozdajšnji predsednik sabora, Gordan Jandroković, a bi to pomenilo, da potem on ne more kandidirati na parlamentarnih volitvah, stranka HDZ pa ga je že postavila na čelo svoje liste v drugi volilni enoti, pojasnjuje Borčić Bernard.

Milanović je v petek presenetil tudi z odločitvijo, da bodo volitve potekale sredi tedna, saj jih je razpisal za sredo, 17. aprila. Foto: Reuters
Milanović je v petek presenetil tudi z odločitvijo, da bodo volitve potekale sredi tedna, saj jih je razpisal za sredo, 17. aprila. Foto: Reuters

Puhovski: Milanović spominja na Napoleona

Hrvaški politični analitik Žarko Puhovski je za hrvaško javno radiotelevizijo HRT dejal, da obstaja možnost, da institucije, kot so državna volilna komisija, vrhovno sodišče in ustavno sodišče, razveljavijo kandidatno listo SDP-ja za prvo volilno enoto, kjer namerava kandidirati Milanovič.

A pri tem po njegovih besedah lahko nastane zapleten položaj, saj imajo stranke za oddajo kandidatnih list čas do 29. marca in do takrat pristojni organi ne morejo odločati, saj nimajo v rokah konkretnih seznamov, po tem datumu pa bi lahko bilo prepozno za kakršne koli spremembe.

Puhovski je sicer prepričan, da je nedopustno, da en človek igra dve vlogi. "Kot predsednik države bi si podelil mandat kot nosilcu liste, ki je prejela največ mandatov. No, to je malo čudno. In to malo spominja na Napoleona, ki ob kronanju za cesarja ni prenesel, da mu pariški nadškof natakne krono na glavo, ampak jo je vzel iz njegove roke in si jo sam nadel na glavo. Takšne pubertetniške domislice je pri Milanoviću pogosto zaslediti, zdaj pa so postale resna težava," je dejal.

Kot je dejal Puhovski, je Milanović znova okrepil vlogo nekakšnega megahuligana v hrvaški politiki. "Torej moški, ki je mačo, ki ga vsi cenijo, od ljudi na ulici do Jadranke Kosor in Stipeta Mesića, vsi so navdušeni, vsi imajo to preprosto interpretacijo politike po formuli sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj," je prepričan.

Puhovski je poudaril, da je takšno početje nevarno in uničuje še zadnje sledi pravne države. "Enostavno povedano, Milanović je kot sodnik, ki z žvižgom označi začetek tekme, nato pa steče igrat za eno ekipo. To je samo po sebi škandal. Milo rečeno, moralni škandal ... pravzaprav sam postavlja pravila igre, v kateri sodeluje," je sklenil Puhovski.