Laburisti so se pod Jeremyjem Corbynom pomaknili precej bolj v levo, ob tem pa se je močno povečalo število članov in članic stranke. Foto: Reuters
Laburisti so se pod Jeremyjem Corbynom pomaknili precej bolj v levo, ob tem pa se je močno povečalo število članov in članic stranke. Foto: Reuters

"Te volitve so enkratna generacijska priložnost preobraziti državo, spopasti se z interesi, ki zavirajo ljudi, in zagotoviti, da nihče ne zaostane," je prejšnji teden ob začetku predvolilne kampanje dejal Corbyn.

Med vidnejšimi predlaganimi politikami laburistov je tudi višja obdavčitev visokih prihodkov, dediščine in zasebnega šolstva, stranka pa razmišlja tudi o prepovedi zasebnih letal kot ukrep proti podnebnim spremembam.

Kot poroča Al Džazira, številne finančne strokovnjake skrbi, da bi laburistične politike preprosto prepričale ultrabogate, da bodisi pridobijo nerezidentski status v Združenem kraljestvu bodisi preselijo svoja vlaganja v zanje ugodnejše davčne režime, kot sta Monako ali Švica.

"Verjamem, da lahko realistično pričakujemo, da bo Corbynova vlada sprožila beg najuspešnejših in najbogatejših posameznikov v državi, ki pomembno prispevajo posredno in neposredno k britanskemu gospodarstvu," je dejal Nigel Green, vodja podjetja za finančno svetovanje deVere Group.

Po njegovih besedah so izjemno bogati ljudje "mednarodno mobilni" in bi se lahko preprosto preselili, kar da bi močno vplivalo na javne finance.

V Združenem kraljestvu je 151 milijarderjev. Najbogatejših 1.000 ljudi ima premoženje v skupni vrednosti 771 milijard funtov (895 milijard evrov), kažejo podatki časopisa Sunday Times za letošnje leto.

Corbyn je prejšnji teden zaostril retoriko proti ljudem, ki se "izmikajo davkom, slabim vodjem, velikim onesnaževalcem in medijem v lasti milijarderjev".

Po poročanju Al Džazire je tajkun na področju trgovine na drobno Mike Ashley za Corbyna dejal, da je "ne samo lažnivec, ampak nima pojma".

Johnson Corbyna primerjal s Stalinom

Konservativni premier Boris Johnson, ki sicer izhaja iz bogate družine, šolal pa se je v elitni zasebni šoli Eton, je za Corbyna dejal, da slepo sovraži kapitalizem, primerjal pa ga je s sovjetskim diktatorjem Stalinom.

Johnson trdi, da bi Corbynove politike uničile britansko gospodarstvo. "Tragedija sodobne laburistične stranke pod Jeremyjem Corbynom je, da tako močno prezirajo vzgib po dobičku in bi tako divje dvigali davke, da bi uničili samo osnovo blaginje te države," je v časopisnem prispevku zapisal Johnson.

Corbyn je medtem obljubil redistribucijo bogastva z namenom zmanjšanja neenakosti v državi. Napovedal je tudi podržavljenje sredstev.

Prihod Corbyna na oblast naj bi bogataše skrbel celo bolj kot izstop države iz Evropske unije.
Konservativne vlade so v zadnjih več kot desetih letih izvajale ukrepe zategovanja pasu in krčile sredstva za javne storitve, v času negotovosti zaradi brexita pa bo vse večja neenakost gotovo osrednja tema v času kampanje pred volitvami 12. decembra.