Joe Biden in Vladimir Putin. Foto: Reuters
Joe Biden in Vladimir Putin. Foto: Reuters

"Vsekakor od nove administracije ne pričakujemo ničesar dobrega. Nenavadno bi bilo pričakovati dobre stvari od ljudi, med katerimi so številni zgradili svoje kariere na rusofobiji, blatenju moje države," je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal Sergej Rjabkov, namestnik ruskega zunanjega ministra, pristojen za odnose z ZDA.

Pred dnevi so ZDA obtožile Rusijo za obsežen kibernetski napad na ameriške vladne agencije in ustanove. Biden je v torek dejal, da je na napad treba odgovoriti, in napovedal povračilne ukrepe po prevzemu dolžnosti 20. januarja. Moskva vpletenost v napad zanika.

"Selektiven dialog"

Rjabkov je dejal, da bi Rusija morala do ZDA vzpostaviti zadržano politiko, tako da bi ohranila "selektiven dialog" o vprašanjih v ruskem interesu. Dejal je tudi, da Moskva ne bo iskala stikov z Bidnovo tranzicijsko ekipo in da ne bo enostransko popuščala.

Putin si kakih drastičnih sprememb v odnosih ne obeta. Foto: Reuters
Putin si kakih drastičnih sprememb v odnosih ne obeta. Foto: Reuters

Če bodo ZDA še naprej obravnavale Rusijo kot "strateško tekmico", bo enak odnos do ZDA imela tudi Moskva, je dodal.

V odzivu na zadnje ameriške sankcije proti 45 ruskim organizacijam zaradi vojaških povezav pa je Rjabkov dejal, da je odhajajoča ameriška administracija Donalda Trumpa skušala "glasno zapreti vrata". "Gremo s slabega na slabše. To je bilo zelo tipično za zadnja štiri leta in ne kaže, da ta trend ni več koristen," je še dejal.

Putin: Vse bo po starem

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer pretekli teden izrazil upanje na izboljšanje odnosov z ZDA v času predsednika Bidna. Danes pa je dejal, da v odnosih z ZDA po prihodu Bidna v Belo hišo ne pričakuje sprememb.

Na srečanju s poslanci in vladnimi uslužbenci je dejal, da ne pričakuje, da bodo odnosi težji. "Vse bo tako kot po navadi," je dejal in pozval k nadaljevanju razvoja gospodarskih in vojaških zmogljivosti ob morebitnih "težavah in grožnjah".

Njegov tiskovni predstavnik Dmitri Peskov pa je pred tem novinarjem dejal, da Kremelj "ne pričakuje ničesar pozitivnega" v odnosih z Washingtonom.

Odnosi med Rusijo in ZDA so bili sicer morda najslabši po letu 1973 prav pod administracijo Baracka Obame, čigar podpredsednik je bil Biden.

Ruski poslanci podprli zakon, ki Moskvi omogoča blokado ameriških družbenih omrežij

Ruske oblasti bi v sklopu dveh novih zakonov, ki ju je sprejel spodnji dom ruskega parlamenta, lahko omejile dostop do ameriških družabnih omrežij, za katere bi se ugotovilo, da diskriminirajo ruske medije.

Avtorji zakonskih osnutkov so dejali, da kršitve YouTuba, Twitterja in Facebooka kažejo na potrebo po zakonodaji, ki sodi v okvir ruskih prizadevanj po spletni neodvisnosti, kritiki pa se bojijo, da gre za začetek nadzora nad spletom po vzoru Kitajske, navaja Guardian.

Twitter je avgusta začel označevati profile več ruskih medijev, vključno z RT-jem, z opisom "z oblastmi povezan medij". Podobno oznako so pridobile tudi nekatere ključne vladne fugure, kar je Rusija takrat obsodila.