V ameriških medijih se pojavljajo obtožbe zoper Rusijo. V Moskvi zanikajo vpletenost. Foto: EPA
V ameriških medijih se pojavljajo obtožbe zoper Rusijo. V Moskvi zanikajo vpletenost. Foto: EPA

Šlo naj bi za del organizirane kampanje hekerskih napadov, ki so prizadeli ameriška ministrstva in tudi podjetja, kot je Microsoft. Številni strokovnjaki in predstavniki oblasti, ki jih navajajo ameriški mediji, sumijo, da je odgovorna ruska vlada, ki pa obtožbe zanika.

Več ameriških vladnih ustanov in agencij je bilo namreč konec prejšnjega tedna tarča hekerskih napadov. Napade, ki naj bi trajali že nekaj mesecev, so pred dnevi potrdili tudi predstavniki ameriške administracije.

Ministrstvo za energijo ZDA zagotavlja, da varnost Nacionalne uprave za jedrsko varnost (NNSA), ki se v okviru ministrstva ukvarja z zalogami jedrskega orožja, ni bila ogrožena. Vendar pa portal Politico poroča, da so vdrli v sistem Nacionalnih jedrskih laboratorijev v Los Alamosu.

Del obsežnega hekerskega napada naj bi bilo tudi podjetje Microsoft, ki je prav tako kot ministrstva zvezne vlade uporabljalo programsko opremo za upravljanje omrežij teksaškega podjetja SolarWinds, v katerega so vdrli hekerji. Vse zvezne civilne agencije so zato dobile navodilo, naj s svojih strežnikov odstranijo programsko opremo omenjenega podjetja.

Za zdaj ameriške oblasti trdijo, da so hekerji le nadzirali elektronsko pošto in druge podatke ministrstev za obrambo, finance, trgovino, energijo, domovinsko varnost in zunanje zadeve. Varnostni strokovnjaki sicer sumijo, da so hekerji namestili viruse za nadaljevanje dostopa do informacij.

Predsednik Donald Trump vdora v sisteme ne komentira, novoizvoljeni predsednik Joe Biden pa je dejal, da bo kibernetska varnost "glavna prioriteta" njegove vlade. Napovedal je, da bodo ZDA preprečevale takšne napade "svojih sovražnikov", tako da bodo hudo kaznovale odgovorne za napade, poroča BBC.