Foto: EPA
Foto: EPA

Preiskava je še zadnji udarec za nemško policijo, znotraj katere so nedavno že odkrili skrajno desne aktivnosti, poroča Deutsche Welle.

Kot je v izjavi za javnost sporočila münchenska policija, so pet policistov zaradi "spornih vsebin" februarja suspendirali, osem drugih policistov pa so na začetku marca premestili na druge položaje.

Policisti so bili del USK-ja (Podpornih komandosov), vsebine vprašljive narave pa so si med seboj in nekdanjimi kolegi izmenjevali v aplikacijah za spletne pogovore.

Dokaze so našli na mobilnem telefonu enega od policistov, ki so ga preiskovali v okviru ločene preiskave morebitnega spolnega prestopka.

"Popolnoma nesprejemljivo"

Sporna vsebina je vključevala objavo dveh videov na YouTubu z "morebitno protisemitsko" vsebino, pa tudi fotografijo grafita svastike v münchenskem parku. Na telefonu so našli tudi najmanj en video uporabe elektrošoka na kolegih policistih.

Direktor münchenske policije Hubertus Andrä je vedenje policistov označil za "popolnoma nesprejemljivo" in škodljivo za ugled münchenske policije.

"Na ta tip vedenja smo se odzvali hitro in strogo," je povedal Andrä. "In tako bomo ravnali tudi v prihodnje. Ne trpimo širjenja skrajno desnih, ksenofobnih ali protisemitskih vsebin na spletu, četudi zunaj delovnega časa. Kdor koli se obnaša tako, ni dobrodošel v vrstah policije."