Koran je pred glavno mošejo v Stockholmu protestno sežgal iraški pribežnik. Foto: Reuters
Koran je pred glavno mošejo v Stockholmu protestno sežgal iraški pribežnik. Foto: Reuters

Maroko je v odziv odpoklical svojega veleposlanika na Švedskem in povabil na pogovor švedskega odpravnika poslov v Rabatu. Arabska liga pa je kritična do švedskih oblasti, ki so dovolile sežig Korana.

Kot je poudarila Arabska liga, bi se morala Švedska boriti proti islamofobnim idejam in skrajnežem, ne pa jih spodbujati. Organizacija je še poudarila, da gre za napad na bistvo muslimanske vere.

Sežig Korana je ostro obsodil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in opozoril, da žaljenje muslimanov ne pomeni svobode mišljenja. "Arogantne Zahodnjake bomo sčasoma naučili, da žaljenje muslimanov ni svoboda mišljenja. Svoj odziv bomo pokazali z najostrejšimi možnimi izrazi, dokler ne bomo dosegli odločne zmage proti terorističnim organizacijam in islamofobiji," je v televizijskem nagovoru dejal Erdogan.

Za protest v Stockholmu je v celoti okrivil švedske uradnike. "Tisti, ki so zagrešili ta zločin, in tisti, ki so ga dopustili pod krinko svobode mišljenja, ne bodo mogli uresničiti svojih ambicij," je še dodal.

Protestniki pred švedskim veleposlaništvom v Bagdadu. Foto: Reuters
Protestniki pred švedskim veleposlaništvom v Bagdadu. Foto: Reuters

V Bagdadu vdrli v švedsko veleposlaništvo

Do odločitve švedskih oblasti, ki so dovolile sežig Korana, je bil kritičen tudi Irak. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo v Bagdadu, tovrstni dogodki razvnemajo čustva muslimanov po vsem svetu in so zanje nevarna provokacija.

V Bagdadu se je nekaj deset protestnikov na poziv šiitskega muslimanskega voditelja Moktade Al Sadra zbralo pred švedskim veleposlaništvom. Zahtevali so odstop švedskega veleposlanika, med shodom pa so vdrli v veleposlaništvo in v njem ostali približno 15 minut. Stavbo so mirno zapustili po tem, ko so na območje prispele varnostne sile.

Protestniki so delili letake s sporočili v arabščini in angleščini, na katerih je pisalo: "Naša ustava je Koran." Prav tako so zažigali mavrične zastave, ki so znak podpore skupnosti LGBTQ+. Švedsko zunanje ministrstvo je v odzivu sporočilo, da je dobro obveščeno o tamkajšnjih razmerah in da je osebje veleposlaništva na varnem.

Da gre za izzivanje čustev muslimanov, je opozoril tudi Egipt, ki je sežig Korana na prvi dan kurbanskega bajrama, enega najpomembnejših muslimanskih praznikov, označil za sramotno dejanje.

"Teh sovražnih in ponavljajočih se dejanj ni mogoče sprejeti pod nobenim opravičilom," je v odzivu poudarilo savdsko zunanje ministrstvo. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanaani je sežig Korana obsodil kot provokativen in nesprejemljiv. Obenem je izrazil pričakovanje, da bo švedska vlada preprečila ponovitev podobnih incidentov.

Švedska policija je moškega pozneje ovadila. Foto: Reuters
Švedska policija je moškega pozneje ovadila. Foto: Reuters

Maroko odpoklical veleposlanika na Švedskem

Kuvajt je pozval, naj storilce tovrstnih sovražnih dejanj privedejo pred sodišče, Maroko pa je "zaradi ponavljajočih se provokacij" odpoklical svojega veleposlanika na Švedskem in povabil na pogovor švedskega odpravnika poslov v Rabatu.

Afganistanska vlada pod vodstvom talibanov je sežig Korana označila za dejanje popolnega zaničevanja muslimanske vere. Palestinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za očiten napad na človekove pravice, strpnost, sprejemanje drugih, demokracijo in mirno sobivanje med pripadniki vseh ver.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je medtem pozvalo vlade arabskih in muslimanskih držav, da ukrepajo ter prepričajo druge države, naj preprečijo ponovitev tovrstnih provokacij na svojem ozemlju in ustavijo širjenje kulture sovraštva.

Za učinkovite ukrepe, s katerimi bi preprečili ponovitev incidenta, je pozvala tudi Organizacija islamskega sodelovanja, ki šteje 57 članic.

Več strani Korana je v sredo pred glavno mošejo v Stockholmu protestno sežgal 37-letni Salvan Momika, ki je pred nekaj leti iz Iraka pobegnil na Švedsko. Policijo je zaprosil za dovoljenje za to dejanje, da bi izrazil svoje mnenje o Koranu in poudaril pomen svobode govora. "To je demokracija. Če nam bodo rekli, da tega ne smemo početi, je v nevarnosti," je dodal.