Kandidat za premierja Petr Fiala je dejal, da bodo o koalicijski pogodbi v prihodnjih dneh razpravljala vodstva petih strank. Foto: Reuters
Kandidat za premierja Petr Fiala je dejal, da bodo o koalicijski pogodbi v prihodnjih dneh razpravljala vodstva petih strank. Foto: Reuters

Zavezništvo Skupaj sestavljajo stranka TOP 09, Demokratska državljanska stranka (ODS) in krščanski demokrati (KDU-ČSL).

Predsednik ODS-ja in premierski kandidat Petr Fiala je ob tem sporočil, da koalicijske pogodbe javno še ne bodo objavili, saj bodo o njej v prihodnjih dneh razpravljala vodstva petih strank. Ob tem je napovedal, da želijo koalicijsko pogodbo in vladni program podpisati v ponedeljek, poroča češka tiskovna agencija ČTK.

Novo češko vlado bo sestavljalo 18 članov, vključno z novimi ministri za zakonodajo, Evropsko unijo ter znanost, raziskave in inovacije. Sedanja češka vlada pod vodstvom Andreja Babiša je imela 15 članov.

"Želim poudariti, da ne ustvarjamo novih uradov, ampak smo se za boljše usklajevanje nekaterih dejavnosti odločili, da nekatere naloge zaupamo določenim članom vlade," je v ob tem dejal Fiala in spomnil, da so podobna ministrska mesta že obstajala v preteklosti.

Fiala je še sporočil, da ga je predsednik Miloš Zeman pripravljen sprejeti, ko ga bodo v vojaški bolnišnici, kjer ga zdravijo, premestili z intenzivne nege v standardno sobo. Zemana so v bolnišnico sprejeli dan po parlamentarnih volitvah 10. oktobra. Kakšno je trenutno njegovo zdravstveno stanje, ni znano.

Sestava nove češke vlade še ni znana, je pa prvi podpredsednik ODS-ja Zbynek Stanjura v torek dejal, da ga zanima položaj finančnega ministra. Pojavila so se tudi ugibanja, da bi lahko obrambno ministrstvo prevzela poslanka ODS-ja Jana Černochova. Vlastimil Valek iz TOP 09 že dlje časa velja za kandidata za ministra za zdravje. Največ možnosti za notranjega ministra naj bi imel vodja Stana Vit Rakušan. V zvezi z zunanjim ministrom zadnje dni na Češkem omenjajo nekdanjega poslanca Piratov Jana Lipavskega.

Koalicija Skupaj, Pirati in Stan so na volitvah 8. in 9. oktobra skupno osvojile 108 poslanskih mest v 200-članskem češkem parlamentu. Nova vlada se bo morala spoprijeti z vse večjo inflacijo in javnim dolgom, naraščanjem cen energentov ter novim valom epidemije covida-19.