Na protestnem shodu v Pragi se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na protestnem shodu v Pragi se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

Sindikati so z današnjim dnevom protestov po vsej državi podkrepili svoje nasprotovanje vladnemu varčevalnemu programu, zaradi česar so bile zaprte številne šole in vrtci. Po besedah predstavnikov zaposlenih je v protestni akciji sodelovalo kakih 75 odstotkov šol.

V številnih industrijskih podjetjih so za kratek čas ustavili delo. Pri proizvajalcu avtomobilov Škoda so se proizvodni trakovi ustavili za dve uri.

Osrednjega shoda, ki ga je pripravila konfederacija sindikatov CMKOS pred parlamentom v Pragi, se je udeležilo več tisoč ljudi.

Predsednik združenja Josef Stredula je zatrdil, da so pripravljeni nadaljevati proteste. Po njegovih besedah je vlada prezrla vpliv inflacije, vključno s cenami energije, na življenjski standard prebivalstva, zato je zviševanje davkov nesprejemljivo.

Premier Fiala je sindikatom očital, da se vedejo neodgovorno in izkoriščajo težek gospodarski položaj, v kateri se je znašla država. V televizijskem nagovoru ob protestih je poudaril, da ne morejo popustiti pritisku. Ukrepi niso priljubljeni, so pa nujni, je pojasnil.

"Moramo ustaviti naraščanje dolga in sveženj za okrevanje je jasna pot k temu," je zatrdil Fiala in ob tem dejal, da so protesti posledica političnih ambicij sindikatov in njihovih vodij.

S podpisom predsednika države Petra Pavla je pred dnevi končno zeleno luč dobil obsežen sveženj varčevalnih ukrepov za krepitev javnih financ, ki uvaja proračunske reze in zvišanje davkov.

Cilj je zmanjšati porabo za 150 milijard kron (približno šest milijard evrov) v naslednjih dveh letih. Tako naj bi javnofinančni primanjkljaj z letošnjih 3,6 odstotka BDP-ja padel na 2,2 odstotka v prihodnjem letu.

V ta namen bodo med drugim zvišali davke na alkohol, cigarete in nepremičnine. Število delovnih mest v državnih organih in na ministrstvih naj bi se od prihodnjega leta zmanjšalo za 3,5 odstotka.