Češka se je v zadnjih letih večkrat borila z izbruhi ptičje gripe. Foto: EPA
Češka se je v zadnjih letih večkrat borila z izbruhi ptičje gripe. Foto: EPA

Rejci perutnine zaradi zakola napovedujejo rast cen kokošjih jajc.

"Razmere so zelo resne. Samo decembra smo zaznali deset novih izbruhov, tempo pa se še pospešuje," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v državni veterinarski upravi.

V prvih dneh novega leta so zaznali štiri nove izbruhe, rejci perutnine pa ocenjujejo, da bo zakol kokoši na eni največjih farm v državi povzročil rast cen kokošjih jajc.

Da bi pravočasno zajezili širjenje visoko patogenega seva ptičje gripe H5N1, ki se lahko prenaša tudi na ljudi, je veterinarska uprava češkim rejcem minuli mesec odredila, da se perutnina zadržuje v zaprtih prostorih.

V letu dni pobitih 50 milijonov živali

Evropske zdravstvene oblasti so opozorile, da so med oktobrom 2021 in septembrom 2022 zaznali 2500 izbruhov na farmah v 37 evropskih državah, zaradi česar so morali pobiti 50 milijonov živali. Trenutno preučujejo možnost uporabe cepljenja za ustavitev širjenja virusa.

Po navedbah evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni je tveganje za okužbo pri ljudeh nizko, večje pa je pri tistih, ki so v rednem stiku s pticami in perutnino.