Vlada je prav zaradi te mutacije koronavirusa, ki se je prenesla tudi na ljudi, v prizadevanju za zajezitev širjenja virusa odredila zakol vseh več kot 15 milijonov minkov v državi. Foto: Reuters
Vlada je prav zaradi te mutacije koronavirusa, ki se je prenesla tudi na ljudi, v prizadevanju za zajezitev širjenja virusa odredila zakol vseh več kot 15 milijonov minkov v državi. Foto: Reuters

Kot so pojasnili, od 15. septembra niso ugotovili novih primerov mutacij novega koronavirusa v t. i. grozdu 5, zato je danski inštitut za nalezljive bolezni SSI ocenil, da je bila ta mutacija najverjetneje izkoreninjena.

Vlada je prav zaradi te mutacije koronavirusa, ki se je prenesla tudi na ljudi, v prizadevanju za zajezitev širjenja virusa odredila zakol vseh več kot 15 milijonov minkov v državi.

Sorodna novica Prenos mutiranega koronavirusa z minkov na človeka vzbuja skrbi za učinkovitost cepiva

Strogih omejitev ne bo več

Vlada je sporočila, da bodo v petek odpravili večino strogih omejitev, ki so jih zaradi omenjene mutacije 5. novembra uvedli v sedmih občinah pokrajine Severni Jutland, kjer živi 280.000 ljudi. Sprva je bilo predvideno, da bodo ukrepi veljali do 3. decembra.

Vse minke na farmah v omenjenih sedmih občinah so medtem že zaklali, in sicer skupno 10,2 milijona minkov, medtem ko zakol preostalih v drugih delih države še poteka, čeprav je vlada po protestu opozicije zaradi zakonskih nepravilnosti razveljavila odredbo.

Na Danskem so odkrili pet različnih skupin, povezanih z minki, pri čemer je glavno skrb povzročal prav omenjeni grozd 5, ki naj bi oslabil sposobnost tvorjenja protiteles in s tem tudi cepiva proti covidu-19.

Danska, ki je imela trikrat več minkov kot prebivalcev, je največja izvoznica krzna teh živali na svetu, saj je letno izvozila za okoli 670 milijonov evrov krzna minkov.

Tudi na Irskem, kjer vzrejajo precej manj minkov, načrtujejo zakol

Irska vlada je medtem sporočila, da tudi tam načrtujejo zakol minkov, in sicer zaradi bojazni, da bi lahko bili prenašalci mutacije novega koronavirusa, ki so jo odkrili na Danskem.

Tiskovni predstavnik irskega ministrstva za kmetijstvo je sporočil, da doslej med minki niso ugotovili okužb z novim koronavirusom. Vendar je ministrstvo za zdravje ocenilo, da vzreja minkov na farmah pomeni stalno tveganje za razvoj novih mutacij novega koronavirusa, zato priporoča zakol minkov, da bi to tveganje odpravili ali čim bolj zmanjšali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju lokalnih medijev imajo na Irskem tri farme minkov, kjer živi približno 100.000 teh živali. S kmetijskega ministrstva so sporočili še, da so še naprej v stikih z lastniki farm minkov, da bi razmislili o prihodnjih korakih.