Ljudsko stranko v zadnjem času pretresajo škandali. Foto: Reuters
Ljudsko stranko v zadnjem času pretresajo škandali. Foto: Reuters

Na drugo mesto so se uvrstili Svobodnjaki, ki so zelo izboljšali izid in prehiteli socialdemokrate.

Sodeč po napovedih se konservativni Ljudski stranki (ÖVP) napoveduje zgodovinsko najslabši izid z 39,7 odstotka glasov, potem ko jih je leta 2018 prejela 49,63 odstotka. Svobodnjaki (FPÖ) naj bi prejeli 25,4 odstotka glasov, kar je dobrih 11 odstotnih točk več kot na volitvah leta 2018.

Slabši izid so poleg ÖVP-ja dosegli tudi socialdemokrati (SPÖ), ki so z 20,7-odstotno podporo izgubili drugo mesto v deželi in prejeli okoli tri odstotke manj glasov kot pred štirimi leti.

Zelenim se medtem obeta 7,3 odstotka glasov, Neosu pa 6,2 odstotka. Ti stranki sta tako dosegli nekoliko boljši izid kot leta 2018.

ÖVP bo izgubil tudi absolutno večino v deželnem parlamentu. Usoda predsednice deželne vlade iz njenih vrst Johanne Mikl-Leitner za zdaj ni znana.

V izidih volitev v Spodnji Avstriji se odražajo posledice korupcijskih škandalov, ki zadnja leta pretresajo Ljudsko stranko na zvezni ravni.

Z današnjimi volitvami se je sicer začel niz deželnih volitev, ki se bo nadaljeval 5. marca na Koroškem in sklenil 23. aprila na Solnograškem.

Avstrija: na deželnih volitvah slab izid vladajoče Ljudske stranke