Heinz-Christian Strache. Foto: EPA
Heinz-Christian Strache. Foto: EPA

Strache je bil leta 2021 zaradi korupcije obsojen na 15-mesečno pogojno zaporno kazen, vendar je prizivno sodišče na Dunaju avgusta lani obsodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno obravnavo. Ugotovilo je namreč, da v sojenju na prvi stopnji niso bili dovolj upoštevani dokazi, ki bi Stracheja morebiti razbremenili krivde.

Postopek se je nanašal na vplivanje na zakonodajo v povezavi z zasebno dunajsko bolnišnico Währing. Šlo naj bi za donacije, ki jih je leta 2016 in 2017 Strachejevi stranki namenil njegov prijatelj in upravljavec bolnišnice Walter Grubmüller.

Strache, ki je bil avstrijski podkancler med letoma 2017 in 2019, je bil obtožen, da je v zameno za 12.000 evrov donacij FPÖ-ju pomagal doseči ugodno spremembo zakonodaje na področju zdravstvene politike v korist bolnišnice omenjenega prijatelja, ki ga je sodišče danes prav tako oprostilo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sodnica na deželnem sodišču za kazenske zadeve je danes pojasnila, da ni dovolj dokazov za korupcijo. Po njenih besedah ni bilo dokazano, da je Strache vedel za donacijo, preden je takrat še opozicijska poslanska skupina FPÖ-ja v parlamentu zahtevala spremembo zakona.

Postopek proti Stracheju je povezan tudi z afero Ibiza, ki je leta 2019 pretresla avstrijsko politiko ter odnesla koalicijsko vlado med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki.

Med preiskavo afere, poimenovane po videoposnetku, posnetem na španskem letoviškem otoku Ibiza, so se razkrile tesne povezave med najvišjimi avstrijskimi politiki, poslovneži in mediji. Na objavljenem videoposnetku je Strache med drugim govoril o tem, kako bi lahko podjetja donirala s stranko povezanim združenjem in s tem pridobila vpliv.