Mihail Fridman (levo) je z 11 milijardami funtov premoženja 11. najbogatejša oseba v Združenem kraljestvu. Foto: EPA
Mihail Fridman (levo) je z 11 milijardami funtov premoženja 11. najbogatejša oseba v Združenem kraljestvu. Foto: EPA

Evropsko sodišče je razsodilo, da Evropski svet ni predstavil dovolj dokazov, da bi dokazal, da sta bila Aven in Fridman vpletena v prizadevanja, ki "spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko integriteto, suverenost in neodvisnost Ukrajine". Sodišče je zato razveljavilo sankcije, uvedene proti dvojici leta 2022, poroča Guardian.

EU je Avena in Fridmana uvrstila na seznam sankcioniranih posameznikov in ustanov kmalu po ruski invaziji Ukrajine februarja 2022, kar je Unija leto dni pozneje ponovno potrdila. Ob tem je Evropski svet označil Avena za "enega najtesnejših oligarhov Vladimirja Putina", za Fridmana pa so dejali, da mu "uspeva gojiti močne vezi s Putinovo administracijo" in da se "označuje za enega glavnih ruskih finančnikov in omogočevalca Putinovega notranjega kroga".

Aven in Fridman sta skupaj z na desetinami drugih ruskih oligarhov na evropskih sodiščih izpodbijala sankcije, ki sta jih opisala kot "lažne in neosnovane". Evropsko sodišče je zdaj razsodilo, da milijarderja ne bi smela biti vključena na seznam sankcij. Fridman je dejal, da je z razsodbo "zadovoljen".

Razsodbo analitiki že označujejo za velik korak nazaj za režim EU-sankcij proti Moskvi. Evropski svet se sicer lahko na odločitev sodišča pritoži.

Današnja razsodba bo najverjetneje osnova za odpravo sankcij proti njima. Poslovneža, ki sta si svoj imperij v Rusiji zgradila z nafto, bančništvom in maloprodajo, sta največji imeni z zmago na Evropskem sodišču proti EU-sankcijam. Ostajata pa na seznamu sankcij Združenega kraljestva, kjer sta živela pred vojno. Aven, čigar premoženje ocenjujejo na 4,3 milijarde funtov, je lastnik prostrane posesti Ingliston House v Surreyju.

Ne dovolj kritična do vojne?

V Ukrajini rojeni Fridman, z 11 milijardami funtov premoženja 11. najbogatejša oseba v Združenem kraljestvu, pa je lastnik 65 milijonov funtov vredne graščine Athlone House v Highgatu v severnem Londonu.

Oba moža sta bila sicer previdno kritična do ruske vojne v Ukrajini, pri čemer je Fridman ob začetku konflikta dejal, da gre za "tragedijo" in da "vojna nikdar ne more biti odgovor". Aven pa je za Financial Times dejal, da sočustvuje z Ukrajinci, ni pa vojne neposredno naslovil.

Ruski opozicijski predstavniki so razsodbo sodišča kritizirali, češ da oligarha nista bila dovolj kritična do ruske invazije v Ukrajini. "Rada bi vprašala evropske politike: Kaj se je spremenilo, odkar ste sankcionirali ruske oligarhe?" je na omrežju X zapisala vdova Alekseja Navalnega Julija Navalna. "Ne Fridman ne Aven se nista izrekla proti vojni ali si kakor koli prizadevala, da bi jo ustavila, sta zgolj najela drage odvetnike in vplivne lobiste."

Marija Pevčih, tesna družabnica Navalnega, ki je lobirala za uvedbo sankcij proti ruskim posameznikom, blizu Putinu, pa: “Današnji datum bi se moral zapisati kot dan, ko se je evropska politika sankcij povsem sesula. To je dan, ko je bila razglašena nekaznovanost in neodgovornost za vojno. Lahko bi ga tudi označili za dan zmagoslavja za oligarhe."