Iz hrvaške Istre poročajo o šestih novih primerih okužb, večina je iz Umaga. Foto: BoBo
Iz hrvaške Istre poročajo o šestih novih primerih okužb, večina je iz Umaga. Foto: BoBo

Po podatkih nacionalnega kriznega štaba je na Hrvaškem na novo okuženih 52 ljudi, največ v vukovarsko-sremski županiji, 9, osješko-baranjski, 10, in primorsko-goranski, 9.

Iz Zagreba, ki je žarišče okužb s skupno 945 okuženimi, so na novo okuženi le štirje. Opravili so 1824 testov, pozitivnih je bilo 4,3 odstotka testiranih ljudi. V zadnjem dnevu je umrl moški, s čimer se je število vseh umrlih s covidom-19 zvišalo na 120. Na respiratorju je pet okuženih, skupno število do zdaj potrjenih okužb na Hrvaškem je 3827.

V Istri so opravili 237 testov, šest je bilo pozitivnih. V enem primeru je okužba vnesena iz Zagreba; v treh primerih so bili na novo okuženi v stiku z okuženo osebo, dva primera epidemiologi še preverjajo, piše Jutarnji, ki neuradno poroča, da so štirje na novo okuženi iz Umaga.

Okuženi tudi turisti

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je dejal, da so med okuženimi tudi turisti. "Iz Pulja je bil državljan Srbije vrnjen domov. Iz Švedske so prišli trije, ki so se okužili na Švedskem, zdaj pa so v Istri. Okužena sta tudi dva Američana. Imamo družino iz Makedonije, ki bo ostala v samoizolaciji v apartmaju. Iz Splita smo dobili klic Britanca, za katerega ne vemo, kdaj in kje se je okužil," je dejal po poročanju Indexa.

Poroka hčere generala žarišče okužbe

Hrvaški notranji minister in vodja kriznega štaba Davor Božinović je napovedal, da vsem, ki ne bodo nosili zaščitnih mask, grozi denarna kazen, poroča HRT.

V samoizolaciji pa je hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak kot tudi še nekateri zaposleni na ministrstvu, saj je bila konec tedna na veliki poroki tajnica z ministrstva, ki ni odšla v samoizolacijo, poroča Index, ki se sklicuje na svoje zaupne vire.

Poroka hčere generala Mladena Fuzula prejšnji petek, na kateri je bilo več kot 300 svatov, je postala žarišče okužbe. Med povabljenci pa je bilo tudi 11 zaposlenih z ministrstva za obrambo, okužilo pa se je najmanj 23 ljudi. V samoizolaciji je tudi 10 anesteziologov in tri medicinske sestre, zaradi česar so na pomoč v bolnišnico v Zadru prispeli štirje zdravniki iz drugih bolnišnic.

Na Hrvaškem so obvezne zaščitne maske v nakupovalnih centrih in trgovinah. Nošenje mask je obvezno tudi za vse zaposlene v gostinskih lokalih. Foto: EPA
Na Hrvaškem so obvezne zaščitne maske v nakupovalnih centrih in trgovinah. Nošenje mask je obvezno tudi za vse zaposlene v gostinskih lokalih. Foto: EPA

Prireditve z več kot 100 udeleženci je treba prijaviti

Konec prejšnjega tedna so na Hrvaškem uveljavili ukrep, da je vse zasebne prireditve, kot so poroke in podobni družabni dogodki, na katerih je 100 in več udeležencev, treba prijaviti lokalni civilni zaščiti. Oblasti bodo izvajale inšpekcijski nadzor dogodkov, kot so to počeli tudi v nočnih klubih. Poleg nočnih klubov in množičnih družabnih dogodkov, ki so se pokazali kot žarišča okužb, je k povečanju števila okuženih na Hrvaškem prispeval tudi uvoz okužb iz sosednjih držav, največ iz Srbije ter Bosne in Hercegovine, pa tudi Slovenije.

Poostren vstop v državo

Hrvaška je zato poostrila ukrepe za vstop v državo za določene kategorije potnikov iz tretjih držav, ki morajo v obvezno 14-dnevno samoosamitev. Lahko so v samoosamitvi tudi le sedem dni, če bo test, ki ga bodo opravili na lastni strošek, negativen.

Iz začasne prepovedi vstopa na Hrvaško so izvzeli vse državljane EU-ja ne glede na prebivališče, pa tudi člane njihovih družin ter državljane tretjih držav, ki imajo dolgoletno prebivališče ali pa pravico bivanja na podlagi vizumov. Med drugim bodo potnike v tranzitu spustili v državo le, če so v tranzitu proti sosednji državi, ki jim bo omogočila vstop. Hrvaška policija bo po 12 urah preverila, ali so zapustili Hrvaško.

  • V BiH-u 189 novih primerov

V Bosni in Hercegovini so medtem potrdili 189 novih primerov okužb, kar je dvakrat več kot v ponedeljek, a veliko manj kot prejšnji konec tedna, ko so dnevno poročali o več kot 300 okužbah. Od tega je bilo 139 okužb v Federaciji BiH. V Republiki Srbski pa sta umrla še dva bolnika.

Skupno so v BiH-u potrdili 7170 primerov okužbe, umrlo je 228 ljudi.

  • Na Kosovu obvezne maske na prostem

Tudi na Kosovu so v zadnjih 24 urah potrdili 187 novih okužb, potem ko so testirali 424 vzorcev. Največ novih okužb, 92, je bilo v Prištini. Aktivnih okužb je 2640. Od začetka epidemije so v državi potrdili 5118 okužb, umrlo je 108 ljudi.

Da bi zajezili širjenje okužb, sta od ponedeljka na Kosovu obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem in spoštovanje razdalje dveh metrov. V več občinah so uvedli policijsko uro. Starejši od 65 let in kronični bolniki so lahko na javnih krajih samo med 5. in 10. uro ter med 18. in 21. Na javnih krajih se lahko zbere do pet ljudi, prepovedani so verski obredi.