Zaščitne maske na Hrvaškem so znova obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih. Foto: EPA
Zaščitne maske na Hrvaškem so znova obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih. Foto: EPA

Na Hrvaškem so bile maske doslej obvezne zgolj v javnem prometu, z današnjim dnem so uporabo razširili tudi na več javnih zaprtih prostorov, kot so trgovine in gostinski lokali.

Obrazne maske so ob upoštevanju fizične razdalje med ljudmi in higiene tri zadeve, ki so izjemno pomembne in učinkovite za preprečevanje širjenja virusa, je povedala vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić.

"Če bomo vse to spoštovali, lahko udejanjimo novo normalno življenje, če ne bomo, pa lahko računamo na še ostrejše ukrepe," je povedala Markotićeva in znova pozvala k odgovornosti vsakega posameznika.

Maske v zaprtih prostorih, izogibanje večjim prireditvam na prostem
Markotićeva je ocenila, da je epidemiološka varnost turistične sezone na Hrvaškem odvisna tudi od hrvaških gostov. "Naša naloga je storiti vse, da se bodo ti ljudje počutili varne ter da bomo mi varni. Veljajo pa enaka pravila," je dejala.

Hrvaška mora tik pred vrhuncem turistične sezone omejiti število okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
Hrvaška mora tik pred vrhuncem turistične sezone omejiti število okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA

Ponovila je, da je v zaprtih prostorih treba nositi obrazne maske ter se izogibati tudi večjih prireditev na prostem, da bi tveganje okužb znižali na najmanjšo mogočo mero. "Gre za osebno odločitev vsakogar, ali bo obiskal dogodke, na katerih ne spoštujejo ukrepov," je še dejala.

V soboto rekordnih 140 okužb
Na Hrvaškem so imeli v preteklih desetih dneh občutno večje dnevno število okuženih. V soboto so zaznali rekordno dnevno število okužb, in sicer 140. V nedeljo je bilo še 50 novookuženih.

V zadnjih 24 urah so potrdili 54 novih okužb, tako da je skupno število aktivnih primerov trenutno 1145, nihče ni umrl. Skupno število smrtnih žrtev zaradi covida-19 na Hrvaškem tako ostaja 119.

Zasebne prireditve z več kot 100 udeleženci obvezno prijaviti
Konec prejšnjega tedna so na Hrvaškem uveljavili ukrep, da je vse zasebne prireditve, kot so poroke in podobni družabni dogodki, na katerih je 100 in več udeležencev, treba prijaviti lokalni civilni zaščiti.

Oblasti bodo izvajale inšpekcijski nadzor dogodkov, kot so to počeli tudi v nočnih klubih. Poleg nočnih klubov in množičnih družabnih dogodkov, ki so se pokazali kot žarišča okužb, je k povečanju števila okuženih na Hrvaškem prispeval tudi uvoz okužb iz sosednjih držav, največ iz Srbije ter Bosne in Hercegovine pa tudi iz Slovenije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potniki iz tretjih držav v 14-dnevno samoosamitev
Hrvaška je zato poostrila ukrepe za vstop v državo za določene kategorije potnikov iz tretjih držav, ki morajo v obvezno 14-dnevno samoosamitev. Lahko so v samoosamitvi tudi le sedem dni, če bo test, ki ga bodo opravili na lasten strošek, negativen. Iz začasne prepovedi vstopa na Hrvaško so izvzeli vse državljane EU-ja, ne glede na prebivališče, pa tudi člane njihovih družin ter državljane tretjih držav, ki imajo dolgoletno prebivališče ali pa pravico bivanja na podlagi vizumov. Med drugim bodo potnike v tranzitu spustili v državo le, če so v tranzitu proti sosednji državi, ki jim bo omogočila vstop. Hrvaška policija bo po 12 urah preverila, ali so zapustili Hrvaško.

  • V Srbiji 279 novih okužb

Medtem so v Srbiji v zadnjem dnevu potrdili 279 novih primerov koronavirusa in 12 smrti.

Skupno se je s koronavirusom okužilo 18.639 ljudi, aktivno okuženih jih je 4294. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 405 ljudi. Dosegli so nov rekord, saj je na respiratorjih 154 bolnikov od skupno 159 hospitaliziranih.

Čeprav se število novih okužb v zadnjih dneh zmanjšuje, to še ni dovolj za optimizem, je opozorila premierka Ana Brnabić. Ob tem je napovedala, da bodo zaščitne maske od torka obvezne v zaprtih prostorih po vsej državi.

  • V BiH-u število okužb pada

V Bosni in Hercegovini so medtem v zadnjem dnevu potrdili 90 okužb, potem ko so prejšnji teden večkrat potrdili tudi po 300 okužb v enem dnevu.

Od novih potrjenih okužb so jih 71 odkrili v Federaciji BiH. V državi so v zadnjem dnevu umrli štirje ljudje. Skupno so v BiH-u potrdili skoraj 7000 okužb, umrlo je več kot 220 ljudi.

Podobno kot v Srbiji tudi v BiH-u zaznavajo porast hospitalizacij, v Sarajevu je na zdravljenju trenutno rekordnih 53 ljudi . Oblasti zato prosijo državljane, naj se držijo varnostnih predpisov.

Kacin: Istra in Kvarner v zelenem

Istrska in primorsko-goranska županija sta trenutno glede na število okuženih z novim koronavirusom varni, sta v zelenem, preostali del Jadrana pa je na rumenem območju, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Predstavil je graf o številu okuženih v posameznih hrvaških županijah, iz katerega izhaja, da so v Istri v zadnjih 14 dneh odkrili 1,92 okuženega na 100.000 prebivalcev, v primorsko-goranski županiji, ki obsega tudi območje Kvarnerja, pa 5,28 okuženega na 100.000 ljudi.

Omenjeni županiji sta torej glede na merilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje v zelenem območju, saj je število okužb pod deset na 100.000 prebivalcev.

Druge hrvaške županije ob Jadranu pa so trenutno na rumenem območju, je pojasnil Kacin. Tri županije – brodsko-posavska, osiješko-baranjska in požeško-slavonska – pa so na rdečem območju, saj je število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih preseglo 40. Blizu te meje je tudi mesto Zagreb s 36,5 okuženega na 100.000 prebivalcev.

Celotna Hrvaška je sicer 4. julija izpadla s slovenskega seznama zelenih držav, ki so varne glede covida-19, in je zdaj med rumenimi državami.

Na Hrvaškem so v nedeljo našli 50 novo okuženih s koronavirusom, medtem ko jih je bilo v soboto rekordnih 140. Zaradi hitrega širjenja virusa so od danes povsod na Hrvaškem v nakupovalnih centrih in trgovinah obvezne zaščitne maske tudi za obiskovalce. Nošenje mask je obvezno tudi za vse zaposlene v gostinskih lokalih.

Poleg tega je Hrvaška konec tedna tudi poostrila ukrepe za vstop v državo za določene kategorije potnikov iz tretjih držav, med njimi BiH in Srbije, ki morajo po prihodu v obvezno 14-dnevno samoosamitev.