Na otokih nimajo veliko okužb. Pa tudi turistov je daleč manj kot v preteklih letih. Foto: RTV SLO/Iztok Kolarič
Na otokih nimajo veliko okužb. Pa tudi turistov je daleč manj kot v preteklih letih. Foto: RTV SLO/Iztok Kolarič

V Splitsko-dalmatinski županiji so potrdili 16 novih okužb, v Zagrebu 14, v Zagrebški županiji 3, v Brodsko-posavski županiji prav tako tri. V Vukovarsko-sremski županiji so odkrili sedem novih okužb.

V četrtek so potrdili 78 okuženih s koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrle tri osebe.

Od 25. februarja, ko so imeli na Hrvaškem prvi primer okužbe, se je okužilo 5138 ljudi. Z boleznijo covid-19 pa je doslej umrlo 145 bolnikov.

  • V BiH 434 novih okužb

Sicer pa število novih okužb po Balkanu občutno narašča. Največ so jih potrdili v BiH-u, in sicer 434, kar je največ v enem dnevu do zdaj. To je tudi precej več kot v četrtek, ko so poročali o 313 novih primerih. 309 primerov so potrdili v Federaciji BiH, 123 v Republiki srbski.

Največ okužb so znova potrdili v sarajevski županiji, in sicer 117. V zadnjih 24 urah je umrlo še 11 bolnikov.

Okužbe se v zadnjih desetih dneh v BiH-u hitro širijo.

  • Razmere v Srbiji "težke", a stabilne

Epidemiološke razmere v Srbiji so medtem še naprej težke, a stabilne, pa je ocenil infektolog in član kriznega štaba Mijomir Pelemiš. V zadnjih 24 urah so zabeležili še 339 novih primerov okužbe, kar je nekoliko več kot 321 v četrtek. Skupaj se je okužilo 25.552 ljudi. V zadnjem dnevu je umrlo še osem bolnikov s covidom-19, skupaj 573.

Že drugi dan zapored je sicer naraslo število tistih bolnikov, ki pri zdravljenju potrebujejo pomoč pri dihanju. V četrtek je bilo na ventilatorjih 150 ljudi, danes pa 162. Skupno je v bolnišnicah 4305 ljudi.

Bolnišnice so še naprej obremenjene, a je dovolj postelj, da bodo tudi čez konec tedna oskrbeli vse bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je povedal Pelemiš.

  • Porast primerov tudi v Severni Makedoniji

O povečanju dnevnega števila okužb poročajo tudi iz Severne Makedonije. V zadnjem dnevu so jih ob 1377 testih potrdili 139, kar je 20 več kot dan pred tem. Skupaj se je okužilo 10.754 ljudi. V zadnjem dnevu je umrlo še šest bolnikov, skupaj 486.