Na Hrvaškem so skupno doslej opravili 955.225 testiranj, potrjenih je bilo 195.730 okužb. Foto: EPA
Na Hrvaškem so skupno doslej opravili 955.225 testiranj, potrjenih je bilo 195.730 okužb. Foto: EPA

V preteklem tednu so na Hrvaškem zaznali za 27 odstotkov novih okužb kot v tednu poprej, so na današnji novinarski konferenci potrdili v hrvaškem štabu civilne zaščite.

Število testov in na novo okuženih v zadnjih 24 urah je nekoliko nižje kot prejšnji ponedeljek, ko so na Hrvaškem potrdili 1472 okužb, ponedeljek pred tem pa 1886, je dejal vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 1102, stopnja smrtnosti zaradi covida-19 pa je 750,8 na milijon prebivalcev.

Sorodna novica Vse več držav prekinja povezave z Otokom; WHO: Novi sev je mogoče nadzirati

Znova je največ novih okužb na območju Zagreba. V bolnišnicah se zdravi 2956 bolnikov s covidom-19, na medicinske ventilatorje je priključenih 294 ljudi. Doslej so skupno potrdili 195.730 okužb, s covidom-19 je umrlo 3257 bolnikov.

Na Hrvaškem je danes prek posebne spletne strani mogoče poslati zahtevo za pridobitev dovolilnic za potovanja zunaj županije stalnega prebivališča. V dveh urah so prejeli več kot 10.000 zahtev, je novinarjem potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Med torkom in 8. januarjem je prepovedano zapustiti svojo županijo, a obstajajo izjeme, med njimi so tisti, ki so že plačali počitnice drugje.

V Srbijo le z negativnim testom

V Srbijo lahko od ponedeljka naprej tuji državljani vstopajo samo z negativnim testom PCR, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Ukrep bo vejal do 10. januarja. Srbski državljani, ki ne bodo opravili testa, morajo v domačo izolacijo za deset dni. V primeru negativnega testa med izolacijo pa jo bodo lahko predčasno končali.

Krizni štab je medtem odločil, da bodo odslej nakupovalna središča in storitvene dejavnosti lahko odprti do 20.00. Do takrat bodo lahko odprti tudi restavracije in lokali, a brez glasbe. Do 21.00 pa bodo lahko odprti kinodvorane, gledališča, galerije in muzeji, saj menijo, da je tu najmanjše tveganje za širjenje okužb.

Premierka Ana Brnabić je povedala, da je Srbija doslej podpisala dogovore o nakupu treh cepiv proti covidu-19 - cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, ruskega Sputnika V. ter kitajskega podjetja Sinovac Biotech. Foto: Reuters
Premierka Ana Brnabić je povedala, da je Srbija doslej podpisala dogovore o nakupu treh cepiv proti covidu-19 - cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, ruskega Sputnika V. ter kitajskega podjetja Sinovac Biotech. Foto: Reuters

Član kriznega štaba, epidemiolog Predrag Kon, je sicer v nedeljo povedal, da medicinski del štaba omilitve ukrepov ne podpira in da so se zavzemali za omejitev gibanja, medtem ko so kar k odpravi ukrepov pozivali v gospodarski zbornici. Dodal je, da je realnost takšna, kot je, in da bodo videli, kako bo. Kakšni bodo ukrepi med pravoslavnim božičem, ki bo 7. januarja, in novoletnimi prazniki, bo krizni štab odločil v petek.

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 3685 okužb oziroma pri 27,12 odstotka vseh testiranih. Umrlo je še 47 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 9627 bolnikov, med njimi jih je na medicinskih ventilatorjih 330. Od začetka epidemije so v državi potrdili 303.470 okužb, umrlo je 2733 bolnikov.

Rusija: Raste število okužb, a tudi število cepljenih

Največ novih primerov novega koronavirusa so v zadnjem dnevu ugotovili v prestolnici Moskva, in sicer 7797. Sledi Sankt Peterburg s 3752 novimi okužbami in 77 novimi smrtnimi žrtvami, kar je največ v državi v zadnjih 24 urah. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 493 ljudi, skupno pa je ta bolezen v Rusiji doslej zahtevala več kot 51.000 življenj. Skupno so doslej potrdili nekaj manj kot 2,88 milijona okužb, s čimer se Rusija uvršča na četrto mesto na svetu po številu okužb.

Nekdanji demograf na državni agenciji za statistiko Rosstat Aleksej Rakša je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil, da je novi koronavirus zahteval okoli 250.000 življenj. Trdi tudi, da rusko ministrstvo za zdravje in agencija za javno zdravje potvarjata podatke v povezavi z novim koronavirusom. Kljub visokim številkam v državi še niso omejili javnega življenja, poteka pa množično cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom sputnik V.

Rusi so cepljenje kot prvi na svetu začeli na začetku decembra. Foto: EPA
Rusi so cepljenje kot prvi na svetu začeli na začetku decembra. Foto: EPA

Belorusija kot prva registrirala sputnik

V Belorusiji, kjer so kot v prvi tuji državi registrirali cepivo sputnik, se bo cepljenje predvidoma začelo januarja, v prvi četrtini prihodnjega leta naj bi tudi začeli proizvajati rusko cepivo. V Kazahstanu pa so njegovo proizvodnjo že začeli.

Danska: Prepoved farm minkov do konca leta 2021

Danski parlament je sprejel zakon o prepovedi vzreje minkov za krzno na farmah do konca leta 2021. Za ukrep so se odločili na podlagi skrbi za javno zdravje in v želji po preprečitvi širjenja koronavirusa z minkov na ljudi. Proti zakonu so glasovali poslanci opozicijskih desnosredinskih Liberalcev in populistične Danske ljudske stranke.

Danska je sicer glavna izvoznica krzna minkov na svetu. Foto: Reuters
Danska je sicer glavna izvoznica krzna minkov na svetu. Foto: Reuters

Kmetijski minister Rasmus Prehn se je v tvitu zahvalil lastnikom teh farm, ki so "žrtvovali svoje življenjsko delo za skupno dobro". Pozdravil je tudi sprejetje zakona, ki bo po njegovem prepričanju omogočil jasnost pri oblikovanju kompenzacijske sheme za lastnike farm. Zaradi mutacije koronavirusa, ki se je z minkov prenesel na ljudi in ki bi lahko ogrozil učinkovitost cepiv proti covidu-19, so od novembra na Danskem izvedli zakol več kot 15 milijonov minkov.

Vlada je nato priznala, da ni imela zadostne pravne podlage za ta skrajen in sporen ukrep, kot tudi ne za začasno zaprtje farm minkov. Zato je odstopil takratni kmetijski minister. Parlament pa je zato sprejel ustrezen zakon, ki tudi določa, da bodo v primeru nespoštovanja prepovedi vzreje minkov te evtanazirali.

Pozneje je prišlo tudi na dan, da pomenijo mrtve živali okoljsko grožnjo zaradi možnosti, da bi se med njihovim razpadanjem v množičnih grobiščih lahko v prst izločile velike količine fosforja in dušika. V soboto je vlada odločila, da bodo v šestih mesecih izkopali štiri milijone trupel minkov in jih zažgali, ko bo povsem minilo tveganje okužbe.