Povpraševanje po nepremičninah se je povečalo po vstopu Hrvaške v schengen.  Foto: BoBo
Povpraševanje po nepremičninah se je povečalo po vstopu Hrvaške v schengen. Foto: BoBo

Na ministrstvu za gradbeništvo menijo, da so prav tujci glavni krivci za rast cen nepremičnin, Hrvaška narodna banka in Ekonomski inštitut pa ocenjujeta, da so razlog rasti cen stanovanj subvencije, ki jih država daje za mlade kupce nepremičnin.

V tem krogu bo hrvaška država namenila 9,3 milijona evrov za vse državljane, mlajše od 45 let, ki želijo kupiti svojo edino nepremičnino. Dodatni pogoj je, da cena za kvadratni meter ne sme biti višja od 1500 evrov ter da rok vračila posojila ne sme biti krajši od 15 let. Samo v prvem dnevu so banke, ki ta model nakupa nepremičnine podpirajo, zaznale več kot 500 zahtev.

Subvencija države prvih 5 let plačevanja posojila in nižje obrestne mere so nekaj, kar se vsekakor izplača, pravi Karlo, ki je predal zahtevo za nakup takšnega stanovanja. V ekonomskem inštitutu že leta opozarjajo, da ima pomoč države pri nakupu stanovanja za posledico tudi višjo ceno nepremičnin.

Minister za gradbeništvo Branko Bačić se s tem ne strinja. "Dodaten razlog je, da je Hrvaška danes članica schengenska prostora, da vsako tretjo nepremičnino pri nas kupujejo tujci in da je kar polovica nepremičnin prodanih za gotovino. Po zadnjih znanih podatkih so tujci leta 2021 na Hrvaškem kupili 9500 nepremičnin, največ Nemci, takoj za njimi pa slovenski državljani, ki so jih kupili več kot 2300," je povedal Bačić.

Čeprav ne vidi težav v subvencioniranih stanovanjih, minister Bačić le napoveduje, da se bo država v prihodnje odločala za drugačen model pomoči pri iskanju nepremičnine, na primer za obliko cenejšega najema državnih stanovanj, namesto nakupa.