Ti so že napovedali, da bodo v kratkem iz prodaje umaknili tako imenovana premium goriva, ker je tudi njihova cena omejena.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cena goriva na svetovnem tržišču lahko svobodno divja, na Hrvaškem se do 15. novembra ne bo prav nič spremenila, saj je vlada premierja Plenkvića ceno za liter goriva europlus zamrznila na 1,48 evra, ceno litra dizelskega goriva pa na 1,46 evra.

Menimo, da je takšna odločitev, ki je omejena le na določen čas, primerna trenutku in da niti distributerji niti proizvajalci ne bodo imeli kakšne večje drame, je dejal hrvaški premier Andrej Plenković.

Iz največjega hrvaškega naftnega podjetja Ina so sporočili, da bodo spoštovali odločitev vlade, hkrati pa preiskali vse posledice, ki jih bo ta odločitev imela na njihovo poslovanje. Med drugim so že napovedali, da bodo tako imenovana goriva premium točili le do izteka zalog.

Če bo cena nafte na tržišču še naprej rasla, v hrvaški vladi obljubljajo, da se bodo odrekli tudi delu proračunskih prihodkov, pravi gospodarski minister Tomislav Čorić.

Hrvaški naftni strokovnjak Davor Štern meni, da bi se morale namesto davščine in davka na dodano vrednost znižati marže bencinskih črpalk. Hrvaška ima sicer v primerjavi s višino povprečne plače najdražje gorivo v Evropi. V hrvaški vladi za zdaj ne odkrivajo, kaj bodo po 15. novembru, razen da upajo, da bo do takrat prišlo do stabilizacije cen goriva na trgu.