Nad Splitom in okolico se je medtem okoli 13. ure razbesnela nevihta, ki je prekinila večmesečno sušo. Zaradi naliva je poplavilo več ulic, kar je oviralo promet v mestu, gasilci pa so prejeli več kot 100 klicev na pomoč, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V večini primerov so gasilci morali črpati vodo iz kletnih stanovanj in dvigal, enkrat pa so morali posredovati, ker je v sedmem nadstropju stanovanjskega objekta zagorela električna napeljava.

Po besedah Rada Popadića iz amaterskega meteorološkega združenja Crometeo je naliv prekinil večmesečno sušo v tem delu Dalmacije. Po njihovih podatkih je v splitski četrti Sućidar padlo 45 litrov na kvadratni meter, s čimer je bila presežena povprečna avgustovska količina padavin.

Dež je padal tudi na otokih Brač, Šolta in Vis, na celini je pa med drugim pogasil aktiven požar.

Kot poroča splitski časopis Slobodna Dalmacija, so se številni turisti med nevihto zatekli v nakupovalna središča.

Požar pri Kninu gasilo 57 gasilcev

Pri gašenju požara pri naselju Polača v občini Knin je v petek sodelovalo 57 gasilcev s 23 gasilskimi vozili, pomagal je tudi en kanader. V dopoldanskih urah so zaprosili za dodatno letalo za gašenje. Požar je po zadnjih informacijah še zmeraj aktiven.

Ogenj nad Dubrovnikom jim je uspelo zajeziti

Gasilcem je medtem po celonočnih prizadevanjih uspelo zajeziti požar na hribu Napravić severozahodno od Dubrovnika v občini Dubrovačko Primorje. Požar se je ob močnem vetru razširil proti naselju Slano in je še zmeraj aktiven.

"Zaradi velikega truda gasilcev ni ogrožena niti ena hiša," je dejal županijski gasilski poveljnik Stjepan Simović in dodal, da bodo območje sanirali in nadzirali požar, saj na vrhu hriba še vedno gori.

Pri intervenciji je sodelovalo približno sto gasilcev s 24 vozili. Poleg kopenskih sil so požar gasila še štiri gasilska letala.

Še zmeraj je aktiven tudi požar v občini Konavle pri meji s Črno goro. Gasilski poveljnik Simović je povedal, da hiše niso ogrožene, in izrazil upanje, da z njim ne bodo imeli večjih težav, poroča hrt.hr.

Požara pri Đevrskem in v parku Kopački rit so pogasili

V Šibeniško-kninski županiji je v petek izbruhnil še en požar na območju naselij Đevrsko in Varivode, ki ga je gasilo 23 gasilcev in zračni traktor, a so ga proti večeru že pogasili.

V petek je prav tako zagorelo v naravnem parku Kopački rit na skrajnem vzhodu Hrvaške, požar so pogasili danes zjutraj. Gorela je trava, nizko rastlinje in gozd na površini od sedem do deset hektarjev. Na intervenciji je sodelovalo 82 gasilcev s 25 gasilskimi vozili.